En mjukare höst med nya Taika hemtextilier från IIttala

Foto: IIttala

Taika är en av Iittalas mest älskade serier och mönster. Den internationellt hyllade designern Klaus Haapaniemi har skapat ett unikt och tidlöst mönster som härstammar från fantasivärlden och lämnar   utrymme för personliga tolkningar. I år utökas Taikaserien med nya hemtextilier. Kollektionen innehåller bäddset och badhanddukar i tre färgalternativ: blå, grå och lila.
 

Sommaren 2020 lanserar Iittala populära serien Taika i mjuka, högkvalitativa hemtextilier så som bäddset och badhanddukar. Klaus Haapaniemis unika illustrationer är en blandning av influenser från naturen, finsk folklore och traditionell dekorativ konst.
 
I hemtextilierna används det starkt uttrycksfulla Taikamönstret på ett mer stillsamt sätt än i porslinet för att inte ta upp hela rummet. Den mjuka fantasivärlden passar perfekt i det skandinaviska hemmet och ger en touch av lekfullhet i en i övrigt enkel inredningsstil.

Materialet i både bäddsettet och badhanddukarna är bomull. Kollektionen kommer i  tre färgalternativ: Seriens klassiska blå samt lila och grå som på ett  harmoniskt sätt smälter samman med det vackra mönstret. Det är inte första gången Taika lanseras i hemtextilier. Sedan en tid tillbaka har serien även
erbjudit kuddfodral och kökshanddukar.

”Taika väckte exceptionella känslor och intresse direkt efter premiärlanseringen. Det var något nytt och djärvt i kategorin för det dukade bordet. Redan då var konsumentens omedelbara önskan att lansera mönstret i andra kategorier och objekt. Tillsammans med Klaus Haapaniemi har vi identifierat var Taikas magiska värld kan utökas ytterligare, säger Iittalas produktchef Jonna Puhakka.

Utökningen av Taikaserien har planerats med hänsyn till konsumenternas önskemål. Direkt efter den första lanseringen 2007 fick Taika stor popularitet och blev snart en av Iittalas internationellt mest älskade serier. En av anledningen till Taikas popularitet kan vara att mönstret lämnar utrymme för många olika tolkningar. ”Det är inte lätt att skapa en tidlös serie med ett så speciellt, detaljerat mönster. Historien om Taika är sprungen ur fantasin, men i detaljerna kan var och en slutföra berättelsen om Taika på sitt eget sätt. Det gör att Taika känns lättillgänglig och känslomässigt tilltalande och på så sätt också klassisk”, Fortsätter Puhakka.I början av Klaus Haapaniemis arbete var hans utgångspunkt att skapa en rik samling av föremål med en stark nordlig estetik. För Haapaniemi var det också viktigt att spela på mystiken och lekfullheten i mönstret.