Johanson stol Pelican erhållar EU Ecolabel

Foto: Johanson
Foto: Johanson
Foto: Johanson

I dagens samhälle har hållbart tänk gått från att vara en trend hos några få, till en allmän strävan från majoriteten. Johanson är inget undantag. Under möbelmässan 2020 presenterades Pelican för första gången. Sveriges första stol att erhålla EU Ecolabel, en av de första miljömärkningarna med tydligt krav på cirkulär ekonomi.

Det finns mycket inom Johansons produktion och sätt att driva företaget som visar att omsorgen för miljö har funnits där länge. Genom arbete med hållbara material och full insyn av allt från trä- och metallbearbetning till sömnad och montering har Johanson full kontroll över sin produktion.
Med en tydlig profil att minska onödiga transporter hålls den största delen av produktion i företagets närmiljö. Johansons mål och krav är väl överensstämmande med FN:s hållbarhetsmål, Agenda 2030. I ett första steg fokuseras på Mål 12 (Hållbar konsumtion) och Mål 9 (Hållbar industri, innovationer och infrastruktur).

 

bild
Foto: Johanson

Pelican består av 40-100% återvunnen plats från livsmedelsindustrin, inhämtad från trakten kring Johanson Design i Markaryd. Med hänsyn till att det är ett nytt material har det krävt samlad expertis från olika områden vilket samtidigt gör det ännu mer glädjande att man också har lyckats. "Att vi i samband med lanseringen fick märkningen EU Ecolabel på Pelican känns givetvis fantastiskt. Vi tror jättemycket på denna produkt och känner oss stolta över vad vi gemensamt med formgivaren Johan Lindstén har tagit fram", säger Dan Johanson VD på Johanson.

 

nya
Foto: Johanson

Pelican finns i tre baskulörer: vitt, svart samt skiffergrönt. Tre färger av klassisk karaktär som smälter väl in i de flesta miljöer. Stolen kan väljas i en mängd utföranden vad gäller underrede, med eller utan hjul, armstöd samt även som helklädd eller halvklädd variant. Här finns möjlighet att välja tyger med hållbar profil, ex Oceanic från Camira som är tillverkat av plastrester man rensat haven ifrån.