Chamonix-Mont-Blanc, Frankrike

Villan Les BellesEchappées – de vackra gläntorna – ligger med oslagbar utsikt över Mont Blanc, Europas högsta berg. Foto: Solène Renault för Chevallier Architectes​​​​​​​

Les Belles Echappées – en tillflykt från alla måsten.

Översättning: Simon matthis Foto: Solène Renault för Chevallier Architectes

Projektet började med att arkitekten upptäckte detta märkvärdiga ställe och visade upp det för kunden. Förförd av platsen planerade kunden först uppförandet av tre stugor, som senare minskades till två på grund av en överenskommelse med kommunen.

 

bild
Arkitekten har lagt sig vinn om ett både samtida och uppseendeväckande formspråk.

 

Kunden, som redan har genomfört andra projekt med arkitektkontoret, ville ha ett samtida formspåk, som skulle vara både unikt och uppseendeväckande. Ett starkt och rent uttryck, som bar aktikektens signum. Det var så tillbyggnaderna på taken, öppna volymer som verkar uppbrutna från byggnaden, kom till. De ger det stora sovrummet fantastisk utsikt över Mont Blanc. – och inbjuder till ljusfylld eskapism.

När byggnaden integrerats i landskapet har särskilt omsorg tagits för att rama in utsikten. Och samtidigt som huset är skyddat mot vägen garanteras enkel tillgång till den och goda kommunikationer med grannskapet.

bild
Braskamin, vy från köket och trappa till det övre våningsplanet och de originella utbyggnaderna på taket.

 

Tomtgränserna har kommit med sin beskärda del av tekniska utmaningar, svårigheter förknippade med markstabilitet under den första fasen av arbetet.

Likaledes har anslutningarna mellan takutbyggnader och taket krävt expertis och uppfinningsrikedom för att garantera att de är vattentäta och håller god isolering. Les Belles Echappées rymmer relaxavdelningar som bastu, hammam och spa, som samtliga är energisnåla tack vare tillgång till geotermisk energi.

 

bild
Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum.

 

bild
Spatiösa ytor ger rymdkänsla i vardagsrummet.

Stugorna består av betongelement klädda i trä och metall för att uppfyllla seismiska säkerhetskrav. Mixen av material markerar bara i ännu högre grad projektets starka design och förstklassiga finish.

För arkitekten representerar Les Belles Échappées ett egenartat projekt med en distinkt stil som han är stolt över.

 

bild
Tomten kom med sin beskärda del av tekniska utmaningar, svårigheter förknippade med markstabilitet framför allt.

 

bild
Villan har en stor relaxavdelning med bastu, hammam och spa.

 

bild
Stora badrummet.

 

bild
Stora sovrummet med glasvägg ger en fantastisk utsikt över Mont Blanc.

 

bild
Utmärkande för projektet, som blev klart 2019, är takutbyggnaderna som ger ett modernt, samtida intryck.

 

bild