NK Inredning och designern Lisa Hilland presenterar möbelserien Spira

Spira är en hyllning till naturen, svenskt hantverk och till trä och träproduktion. Inspirationen är hämtad från klassiska pinnstolar, men formen är vidareutvecklad för att fullt ut lyfta fram det svarvade träets skönhet i en samtida design. Svarvtekniken är en av de äldsta teknikerna som finns för att förädla trä och kan spåras ända tillbaka till Egypten och 1300-talet f. Kr.

Under Stockholm Design Week introducerar NK Inredning och designern Lisa Hilland den nya möbelserien Spira för varumärket Mylhta. I serien ingår en stol, en loungestol, en gungstol, en soffa och en skärmvägg, som kommer att lanseras och visas på NK under designveckan – både i skyltfönster, i en installation på entréplan och på NK Inredning på plan 3. 

Möblerna i Spira-serien tillverkas av skickliga hantverkare i Wigells Stolsfabrik i småländska Malmbäck. Fabriken, som startades redan 1868, räknas som Sveriges äldsta stolsfabrik och har fortfarande sina rötter fast förankrade i genuin hantverksskicklighet och utsökt formgivning, där man aldrig tummar på vare sig kvaliteten i produktionen eller materialet som används.

 

bild
Lisa Hillands design genomsyras alltid av ett starkt fokus på kvalitet och maximal hållbarhet och miljöomtanke. Spira tillverkas därför uteslutande av högkvalitativt och FSC-märkt trä – en certifiering som garanterar att träet har sitt ursprung i ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt skogsbruk. Bild: NK inredning

– Med Spira ville jag skapa en möbelserie som lyfter fram träets naturliga skönhet och karaktär. När jag inte formger så tillbringar jag tid i naturen med min familj, det har jag gjort sedan barnsben. Här finner jag lugn och jag inspireras av att betrakta former i allt som växer, frodas och lever, säger Lisa Hilland.

 

bild
För att skydda träet och säkerställa en så lång livslängd som möjligt behandlas Spira-serien dessutom med en både miljövänlig och tekniskt avancerad finish från belgiska Rubio Monocoat. Bild: NK inredning

 

– Trä är inte bara ett vackert material utan det har också otroligt många fördelar. Trä är en förnyelsebar materialkälla och en växande skog absorberar koldioxid, vilket är bra för miljön. Det finns även studier som visar att trä i arkitektur, inredning och möbler har en positiv och stressreducerande effekt på oss människor. ’”Back to nature” är alltså bra både för miljön och vårt psykiska välbefinnande, säger Lisa Hilland.

 

bild
Namnet Spira är också sprunget ur möblernas organiska form, som för tankarna till växande träd. Bild: NK inredning

 

Om Lisa Hilland 
Lisa Hilland, formgivare som med sin poetiska tvist kombinerat med modern teknologisk produktionsteknik skapar samtida design där hantverket står i fokus. Efter sin examen från Central St Martin´s College of Art har hon jobbat i London i 10 år som designer innan hon till slut hamnade i Sverige. 2005 startade Lisa sin egen studio, med kunder som Konsthantverk, IKEA, Gärsnäs, Gemla, Design House Stockholm and Svenskt Tenn. 2018 startade Lisa även Mylhta, hennes eget varumärke som består av både möbler och accessoarer.

 

bild
Lisa Hilland ​​​​​​.