Carl Hansen & Son lanserar nytt bokhyllesystem

Bokhyllesystemet tillverkas i massiv ek på Carl Hansen & Sons fabrik i Gelsted på Fyn, Danmark, och det krävs många timmars omsorgsfullt snickeriarbete innan de färdiga hyllorna kan skickas iväg till kunder runt om i världen. Bild: Carl Hansen & Son

Den danska designduon Preben Fabricius och Jørgen Kastholm – världsberömda för sin unika estetik och skulpturala förståelse – tar nu plats i Carl Hansen & Sons kollektion av klassiska designmöbler med sitt flexibla och tidlösa FK63 Bookcase System.

Preben Fabricius var utbildad möbelsnickare och Jørgen Kastholm utbildad smed. FK63 Bookcase System var en av deras första skapelser och belönades med ett pris när det presenterades på Snedkerlaugets möbelutställning i Köpenhamn 1963. Det flexibla bokhyllesystemet består av kvadratiska moduler i två olika djup.

 

bild
Kastholms Bookcase System är ett perfekt bevis på designduons förståelse för att förenkla utan att kompromissa med funktionalitet, hantverk eller estetik,  säger Knud Erik Hansen, vd på Carl Hansen & Son. 

 

Bokhyllan kan hängas på väggen eller placeras på golvet, och vändas så att hyllplanen antingen är höga eller breda. Beroende på vilken kombination som väljs går det att skapa antingen ett stringent eller ett mer dynamiskt uttryck. Bokhyllan kan dessutom anpassas efter behov med fler hyllplan, lådor och dörrar. Den minimalistiska och genomtänkta designen är en hyllning till stolta hantverkstraditioner, bland annat genom att lyfta fram de vackra tappfogarna som är ett centralt element i det både vackra och stabila bokhyllesystemets uttryck.

 

bild
Bild: Carl Hansen & Son

 

bild
Bild: Carl Hansen & Son

 

bild
Preben Fabricius & Jørgen Kastholm
Fabricius var utbildad möbelsnickare och arkitekt och Kastholm i grunden smed och arkitekt.  De träffades efter utbildningen på Skolen For Boligindretning, när de båda anställdes hos arkitekten Ole Hagen. Med en utgångspunkt i estetik, minimalism och perfektion inleddes ett framgångsrikt samarbete som varade under åtta år (1961-1969). Resultatet blev en lång rad designikoner i trä, läder, stål och glas. Designduon specialiserade sig på möbeldesign och enfamiljshus, och deras design präglades av minimalism, sofistikering, funktionalitet, kvalitet och deras öga för detaljer. Bild: Carl Hansen & Son