Fritz Hansen - Arne Jacobsens ikoniska pallar får ny färg

Dot/High Dot. Design: Arne Jacobsen.

1950 skapade den legendariske formgivaren Arne Jacobsen pallarna Dot och High Dot och idag räknas de som moderna klassiker världen över. Under våren 2021 lanseras båda pallarna i ett nytt utförande med polerat läder i färgen Lava.

Arne Jacobsen skapade Dot under samma tidsperiod som han skissade fram stolen Myran. Jacobsen spenderade då mycket tid i Fritz Hansens fabrik och testade, förfinade och slutförde sitt projekt – parallellt som han arbetade med att ta fram en pall.

 

bild

 

 

Resultatet blev Dot, som lanserades av Fritz Hansen 1954, då som en trebent pall i bokfaner. År 1970 återskapades pallen i versionen med fyra ben, som vi är så bekanta med idag.

Lava är en neutral, modern och elegant tolkning av Arne Jacobsens tidlösa ikon, vars mjuka sits vävs ihop med pallens strama underrede i krom. Den subtila färgen går vackert ihop med både varma och kalla toner och det mjuka, polerade lädret åldras vackert med tiden vilket skapar både karaktär och patina.

 

bild

 

Dot och High Dots design är lika tidlös som praktisk. Pallarna kan användas som den självklara sittplatsen i hemmet, men även som ett komplement i hallen eller på kontoret. Dot och High Dot finns sedan tidigare i varianterna mattsvart och valnöt.

– Färgen Lava har både en komplexitet och en neutralitet, något som vi ville uppmärksamma i den nya versionen av Dot och High Dot. Pallen har en stark identitet och är en sann klassiker i vårt arkiv. Den är elegant med en stark karaktär, samtidigt som den subtilt passar perfekt ihop med olika material, tidsepoker och omgivande toner, säger Christian Andresen, designchef på Fritz Hansen.

Bilder: Fritz Hansen