Svedbergs - Badrum för en ny era

Foto: Kristofer Johnsson, styling: Amanda Rodríguez

Svedbergs har en lång och anrik historia och började tillverka badrumsskåp och badrumsmöbler redan 1962, och under 1980-talet påbörjades resan mot det som är Svedbergs idag. Svedbergs erbjuder en komplett helhetslösning för badrummet och är marknadsledande i Norden. Nu har man påbörjat en ny spännande resa mot framtidens badrumsupplevelse. Ett starkt avstamp in i den nya eran är Svedbergs nya badrumskoncept Langfoss – som är en ledstjärna för hur 2020-talets badrum kombinerar högkvalitativa och hållbara material med smarta funktioner och ett tidlöst, minimalistiskt formspråk som för tankarna till en lyxig hotellupplevelse. 

Det är lätt att tänka på badrummet som en statisk plats som vi snabbt rör oss in och ut ur, men med tiden skiftar människors behov och därför förändras också kraven de ställer på sin badrumsupplevelse. Idag är badrummet i allt högre grad en plats för liv och lust, där människor kan finna lugn och ro och återhämta sig både fysiskt och psykiskt. Faktum är att vi tillbringar allt mer tid i våra badrum, och för många är det den ultimata frizonen efter en lång dag – eller den naturliga platsen för att ladda upp inför en ny dag. Därför har också designen och inredningen av badrummet blivit allt viktigare.

Denna utveckling är central för Svedbergs, som vill skapa badrum som väcker känslor och som lätt går att anpassa efter varje kunds unika behov – vilket bidrar till att stärka kundens personliga identitet och känsla av att ha ett eget rum att koppla av och hämta energi i. Ett badrum som är mycket mer än bara ett badrum.

 

bild
Som ett avstamp i sitt framtidsarbete tog Svedbergs hjälp av Johan Ronnestam Creative Studio för att analysera nuläget och utifrån det arbeta fram en ny varumärkesstrategi.

 

bild
Johan Ronnestam menar att valfriheten kommer vara nyckelordet för framtidens badrum och att inredning av badrummet mer och mer handlar om just inredning och designuttryck, men självklart utan att kompromissa med funktionaliteten. 

Namnet Langfoss är hämtat från ett av Norges högsta vattenfall. Duschens omfamnande strålar, i kombination med glasväggarnas grafiska och stringenta uttryck och de vågformade duschgardinerna, ger känslan att befinna sig i ett på samma gång rofyllt och energigivande vattenfall.

Johan Körner, designchef på Svedbergs, förklarar att visionen med Langfoss var att mjuka upp badrummet för en mer ombonad känsla och förbättra rumsakustiken, och dels lösa förvaringsproblematiken genom en generös hylla som låter kunden ha sina produkter på display. Hyllan placeras direkt på glaset och därmed inte gör åverkan på väggens tätskikt, samtidigt som den är enkel att ta av och rengöra.

 

bild
– Det har visat sig att många kunders drömbadrum inreds med hotellkänsla. Men vad är egentligen hotellkänsla? Vi tänker att det är en omfamnande upplevelse, som ofta involverar textil för en exklusiv känsla och även produkter i vackra förpackningar. Vi ser en tydlig trend i hur fler och fler köper finare skönhetsprodukter som de dessutom gärna visar upp, säger Johan Körner. 

 

– Vi lägger allt större vikt vid att skapa en känsla av omtanke och närhet i våra badrum, något som återspeglas genom att inredningen i allt högre grad utgörs av textil, mjuka omfamnande möbler och mattor i varma färger, fortsätter Johan Körner

 

bild
De exklusiva textilierna är tveklöst en av de omedelbara ögonfångarna hos Langfoss. Gardinerna kommer från det anrika textilföretaget Ludvig Svensson som utvecklat och tillverkat tyger med fokus på design, kvalitet och funktion i över 130 år.

– Det böljande tyget tillför mjukhet samtidigt som det absorberar ljud, men det är också praktiskt. Dra för om du vill duscha ifred, eller dra åt sidan om du hellre vill exponera dina spa-produkter. Vi ville kombinera det bästa ur två världar, insyn genom mycket rymd och stora glasytor och skydd genom draperiet, säger Johan Körner.

Det är också enkelt att byta gardin för att förändra uttrycket. I grundutförande går tyget att få i naturvitt, granitgrått och askgrått, men flera andra färger ur Ludvig Svenssons kollektion Salt finns som tillval.

– Precis som köket gått från att vara en isolerad ö till att integreras i hemmet så kommer vi framöver vilja att badrummet upplevs som en förlängning av hemmet. För badrummet handlar det om att nya material, färger och ytskikt kommer att introduceras. Gränsen mellan badrum och övriga delar av hemmet kommer suddas ut, säger Johan Körner.

Han tror därför att vi kommer se flera förändringar i hur vi ser på badrummet och hur vi använder det. Och Svedbergs står redan i startgroparna för att möta framtidens behov.

 

bild
Precis som Johan Ronnestam menar Johan Körner att nyckeln till framgång är anpassade och personliga lösningar där valfrihet, flexibilitet och alternativ är ledorden.