Historien bakom Sander

Sander är en nätt och bekväm fåtölj med träkänsla och som med två olika sitthöjder passar den såväl i hemmet som i det offentliga rummet.

Fåtöljen Sander är ett arv från Karl Andersson & Söners historia. Sander för tankarna bakåt i tiden, till 1950-talet då Sportstugemöbler, Svensk Fur, tillverkades i fabriken i Huskvarna. Sportstugemöblerna var inspirerade av de Tyska Bierstube. De var robusta med mycket trä i fokus och furu som träslag. Nu kommer arvet i form av fåtöljen Sander med sin svepande rygg i faner och sin mjuka form blir den en modern sportstugevariant med god sittkomfort och eget formuttryck. Genom att kunna montera en klädd ryggbricka kan sittkomforten höjas ytterligare.

 

bild
Armstöden i massiv trä har bearbetats och slipats fram för att passa fåtöljens mjuka uttryck och funktion.

”Jag fick uppdraget att ta fram en modern tappning av KA:s sportstugestol från femtiotalet. Stolar som var något tillyxande på grund av materialval och dåtidens tillverkningsteknik. Förutsättningen var att fåtöljen till största del skulle bestå av trä. Ett naturligt val med tanke på KA:s tillverkningstradition och att trä är ett förnybart och välkomnande material”, berättar Roger Persson, den Göteborgsbaserade industridesignern som är mannen bakom designen. Hans formgivning har fokus på möbler och belysning men han har även formgivit allt från leksaker till strömbrytare. Roger har arbetat med Karl Andersson & Söner sedan 2007.

 

bild
Karl Andersson föddes den 8 september 1871. Som färdig snickarmästare startade Karl sin egen verkstad 1898 i sitt fädernehem i Berghem, norr om Huskvarna. Han lovade högtidligt att endast tillverka “välgjorda och hållbara snickerier”.

”Förutom formgivning och gestaltning var den stora utmaningen sittergonomin för att ta fram en bekväm fåtölj i trä. För att nå en så god sittergonomi som möjligt har stor vikt lagts vid att hitta rätt sitt- och ryggvinkel. Mitt förslag med tunnare dimensioner och formpressad skiktlimmat faner ger mjuka och tydliga svepande former. Det är den generösa sitt-ytan i den något bredare sitsen som tillsammans med den vinklade ryggtavlan gör Sander till en riktigt bekväm fåtölj”, avslutar Roger.

bild

Sander design Roger Persson 2021

Bilder: Karl Andersson & Söner