Solrum - en "semesteroas" för äldre och personer med funktionsvariationer

Sol, hav och svensk sommar i ett solrum ska aktivera alla sinnen för personer med funktionsvariationer i Karlstad. Bild: Sunwell

Konceptet med Sunwell solrum har blivit succé inte bara på hundratals vård-, omsorg- och äldreboenden, men blir alltmer populär även inom daglig verksamhet för äldre och personer med funktonsvariationer. Senaste tillskott är ett nybyggt solrum till Daglig verksamhet Funktionsstöd i Kvarteret Tigern på Herrhagsgatan 31 i Karlstad.

Pandemin har lett till stort psykiskt lidande och utanförskap för många. Begränsningar, restriktioner och minskat utbud av aktiviteter har påverkat inte minst äldre och personer med funktionsvariationer. Då kan ett solrum med autentisk miljö inom daglig verksamhet bli en semesteroas i närheten där man kan drömma sig bort, umgås och få ny energi från solens värmande och hälsosamma strålar.

 

bild
Sunwell simulerar solljus inomhus, jämförbart med originalet, men med kontrollerad låg UV-dos. Med starkt ljus upp till 25 000 lux, infraröd värme, inbyggt bakgrundsljud av vågor, integrerad fläkt för briskänsla och skön miljö skapar man en helhetsupplevelse som stimulerar alla sinnen. Bild: Sunwell

 

Karlstads kommun som köpte Herrhagskyrkan i stadsdelen Herrhagen har renoverat och anpassat lokalerna för vård- och omsorgsförvaltningens dagliga verksamhet. Daglig verksamhet är inriktad till personer med funktionsnedsättning och omfattas av LSS. Förutom aktiviteter i nya fräscha lokaler kommer det erbjudas även solterapi ett solrum.

Maria Falk, enhetschef för daglig verksamhet i Karlstad har mångårig erfarenhet av aktiveringsarbete för vuxna och äldre med funktionsvariationer.

- När vi såg det mörka, helt ljudisolerade rummet på källarvåningen, då kände vi direkt att det skulle passa perfekt för ett solrum, berättar Maria. 

Hon säger att inspirationen till inredningen kom från tidigare besök på hälsocentret Kusten på Hammarö samt från studiebesöket på Oskarslunds vårdboende i Karlstad. Båda anläggningar har investerat i ett solrum med svensk kustmiljö och solsimulatorer av modell Trippel.

- Personer med funktionsvariationer behöver lugn och ro, men också sinnessimulering, säger Maria. Flera har också olika fysiska nedsättningar, där den sköna värmen från solen har avkopplande effekt.

Maria avslöjar att det pågår slutarbeten med att iordningställa sista detaljer så som solstolar och annan inredning. På måndag den 3 maj öppnar portarna till det nya solrummet där vuxna över 18 år med funktionsvariationer kan få åtnjuta den sköna solterapin och gemenskap.

Mirka Storm, försäljningsansvarig för Sunwell säger: - Huvudsyftet med solrum på äldreboenden och inom daglig verksamhet är oftast att höja livskvalité, minska utanförskap och bidra till fysiska och mentala hälsa. Solterapi blir en bra social aktivitet där de äldre, personer med funktionsvariationer och ibland anhöriga kan träffas under ordnade former. Det finns vetenskapliga studier som påvisar en mycket positiv inverkan på både psykisk och fysisk hälsa hos personer som regelbundet vistas i solrum från Sunwell.