Hans J. Wegners första verk i nya kulörer

– Färger är så starkt kopplade till våra känslor och sinnesstämningar, och vi hoppas att dessa diskreta nyanser kommer att bidra till en varm, avslappnad och naturlig miljö, säger Ilse Crawford. Bild: Carl Hansen & Son

För att fira Hans J. Wegners bestående arv och över 70 års samarbete har Carl Hansen & Son sammanstrålat med den Londonbaserade formgivaren Ilse Crawford för att ta fram en ny färgpalett för en limiterad version av de första stolarna som Wegner skapade för Carl Hansen & Son 1950.

Den nya kollektionen First Masterpieces består av fem av Hans J. Wegners mest ikoniska modeller. Hit hör bl.a. klassikern CH24, även känd som Y-stolen, och den vävda vilstolen CH25, som har varit i produktion hos Carl Hansen & Son i över 70 år. Nu har Ilse Crawford klätt mästerverken i fem jordnära nyanser som sätter kollektionen i ett helt nytt ljus. De miljövänliga, vattenbaserade färgerna är lätt transparenta vilket låter ekträets ådring lysa igenom och skapa vackra nyanser i både färg och struktur.

 

bild
De naturnära, måleriska nyanserna för tankarna till det skandinaviska landskapets karga skönhet och är tänkta att fungera både tillsammans och på egen hand.

 

bild
– Vi ville ta fram en färgskala som speglar tiden vi lever i, och vi tror att dessa dämpade och nedtonade nyanser tilltalar dagens målgrupp, förklarar Ilse Crawford.

– Vi har hämtat inspiration från målningar av den bortgångne danske konstnären Per Kirkeby, vars intresse för natur och geologi kom till uttryck på ett slående sätt i hans verk. Det här är inga enkla, trendiga eller standardmässiga inredningsfärger, utan färger som tillför djup och komplexitet i rummet, säger Ilse Crawford. 

 

bild
Ilse Crawford är en Londonbaserad designer, akademiker och kreativ chef och grundare av Studioilse, och har under mer än trettio år stått i förgrunden för den internationella designvärlden. Innan hon startade Studioilse 2001, grundade hon och var ansvarig redaktör för Elle Decoration UK, lanserade magasinet BARE samt arbetade för Donna Karan med att lansera Donna Karan Home.

 

bild
Hans J. Wegner.

Om Hans J. Wegner (1914–2007): 
Den danske designern Hans J. Wegner betraktas som en av 1900-talets främsta möbelformgivare. Han var en av de drivande krafterna bakom rörelsen ”Danish Modern”, som under 1950- och 60-talen bidrog till att förändra människors förhållningssätt till möbler. Hans J. Wegner är särskilt känd för sina stolar och kallas ofta ”stolens mästare”. Han formgav nästan 500 stolar och av dessa har flera uppnått ikonisk status. Han beskrev sin design som en organisk process där han började med funktionen och fokuserade på förädling och förenkling i sin strävan efter att reducera stolen till dess enklaste form.

Foton: Carl Hansen & Son