Porslinsmuseum sponsras av Villeroy & Boch Gustavsberg

På bilden Ulrika Schaeder. intendent för det nya uppgraderade Porslinsmuseet.

I det nyöppnade Gustavsbergs Porslinsmuseum visas ett urval av de 45 000 föremål som ingår i Gustavsbergssamlingen. Här visas allt från studiotillverkat konstgods till välkända serviser och badrumsprodukter, porslin som tillverkats i Gustavsbergs fabriker sedan 1825.

 

bild
Efter den omfattande renoveringen av lokalerna har Gustavsberg bidragit med nya toaletter och skänkt en hel vägg med badrumsporslin som legat bortglömda på ett lager. På en separat del i museet visas historiskt badrumsporslin som Villeroy & Boch Gustavsberg nu har skänkt vidare till Nationalmuseum.

"När vi blev kontaktade om vi ville inreda toaletterna så var det självklart. Vi hade även badrumsporslin i original från 40-, 50- och 60-talet kvar på ett lager. När Nationalmuseet fick se alla föremål ville de göra en separat del för badrumsporslin. Vi tycker det är jätteroligt, bättre plats än Porslinsmuseet där vi kan visa vår historia för allmänheten finns inte", säger Marianne Jarnhed, vice VD på Villeroy Boch & Gustavsberg. 

 

bild
"Man möter Gustavsberg överallt, men man tänker kanske inte på det i vardagen. Det finns allt från sjukhusmiljön där man föds till livets alla toabesök", säger en glad intendent för det nya uppgraderade museet, Ulrika Schaeder.

 

Det är vid väggen av badrumsmöbler i porslin där man kan se wc-stolar, tvättfat, pissoarer, barntoaletter med mera, som besökaren slås av att Gustavsberg alltid har varit en del av svenskarnas liv.

På kundtoaletterna i museet möts besökaren av moderna produkter från Villeroy & Boch Gustavsberg och inredningen är inspirerad av Stig Lindbergs svartvita Domino-serie. 

Några höjdpunkter i Gustavsbergs historia

1825 Porslinstillverkning inleds i Gustavsberg. Kring mitten av 1800-talet går Gustavsberg över till att producera sina produkter enligt engelskt manér och 1839 införs den idag så kända ankarstämpeln.

1940 Gustavsberg presenterar den första lågspolande wc:n. Den unika konstruktionen resulterade i ett patent 1940. Det första patentet av många.

1947 På nyårsafton 1947 ser de första badkaren från Gustavsberg dagens ljus. Badkaret är frukten av ett unikt samarbete mellan Gustavsberg och amerikanska bilindustrin. De nya formpressade plåtbadkaren är enklare att hantera till skillnad från de tunga och klumpiga gjutjärnsbadkaren.

2014 Tillverkningen av Gustavsbergs sanitetsporslin inleddes 1939, då i den toppmoderna porslinsfabriken. Även om företaget ständigt har förnyat sig, och under årens lopp utvecklas till något av ett mönsterföretag ur miljöhänseende, så var det dags för Gustavsberg att flytta till nya, mera behovsanpassade lokaler.

2021 Invigning av nya Porslinsmuseet i Gustavsberg, numera en del av Nationalmuseum.

 

bild
Porslinstillverkning i Gustavsberg startade 1825. De första badrumsprodukterna tillverkades 1939 och sedan dess har Gustavsberg stått för hög kvalitet, god formgivning och innovativa lösningar i badrumsmiljö.

 

bild
Idag har porslinstillverkningen ersatts av montering i Gustavsberg, men i fabriken i Vårgårda tillverkas fortfarande blandare och har så gjort i över 100 år.

Bilder: Villeroy & Boch Gustavsberg