Gubi presenterar Violin Chair

Bild: Gubbi

Vid utformningen av Violin Chair bestämde arkitekterna Stine Gam och Enrico Fratesi sig för att ta fram den arketypiska formen av en stol till sin renaste framställning utan att någonsin förlora känslan av karaktär som de har blivit kända för. Resultatet är en ny typologi till GUBI-samlingen: en diskret  matstol som är ett uttryck för GamFratesis hantverk, kreativitet och materiella förståelse, med tillräckligt med poesi för att stycket ska kännas friskt, lätt och samtida.

 

bild
GUBI har arbetat med  den dansk-italienska designduon GamFratesi sedan studios tidiga dagar.

Namnet refererar till de två parallella linjerna som sträcker sig från ryggstödet till en horisontell stång under sätet, vilket framkallar två parallella strängar på en fiol eller till och med en stämgaffel. Det var dessa två rader, i form av två pennmärken på den allra första skissen, som gav den första inspirationskällan till designen.

 

bild
Fiolstolens lätta vikt gör det enkelt att flytta den. Det fungerar bra ensam eller parvis, men är särskilt lämplig för arrangemang i rader eller runt bord .

 

”Vi skulle vilja se fiolstolen utplacerad i grupper - stolarna skapar en serie linjer runt bordet, som musiknoter på ett partitur. Genom att skapa en stark silhuett och distinkt signatur bevaras fiolstolens identitet oavsett material, utgåva eller sammanhang. ”- Stine Gam och Enrico Fratesi, GamFratesi

 

bild
Stine Gam och Enrico Fratesi, GamFratesi.

Bilder: Gubi