Wesomnias unika tyngdfiltar kombinerar design och välmående

Miljömedvetenhet och hållbar produktion har varit ledstjärnor i framtagandet av filten, som består av ekologisk lammull och merinoull från Klippan Yllefabrik. Tyngden utgörs av svenskt thermoseed-behandlat vete som placeras i filtens fållor för hand i en specialiserad fabrik i Jönköping, där även kvalitetstester sker.

Svenska Wesomnia startades 2020 med en vision att skapa både vackra och välgörande ting. Med sin nyfikenhet för konceptet neurodesign utvecklade psykologen Ulrika Dehlryd idén bakom Wesomnias lika väldesignade som rogivande tyngdfiltar. Nu har Wesomnia slagit upp dörrarna till sin första egna butik, och tyngdfilten hjälper människor i hela landet att enklare må bättre i vardagen.

– Jag tror det är värdefullt att hitta enkla sätt att ta hand om sig själv i vardagen. Med Wesomnias tyngdfilt blir det enklare att slappna av och skapa en lugn stund. Det är en bra utgångspunkt när god design samtidigt hjälper dig att prioritera ditt eget mående, säger Ulrika Dehlryd, grundare av Wesomnia.

Med sin bakgrund inom psykologi har Ulrika Dehlryd länge drivits av en vilja att hjälpa människor att må bättre. Stress eller psykisk ohälsa är en del av alltför mångas vardag – och idén till Wesomnias tyngdfiltar föddes ur en önskan att bidra till att på ett naturligt och enkelt sätt hjälpa människor att bryta negativa spiraler och tillstånd.

bild
Den första tyngdfilten väger 10 kilo och passar perfekt i soffan eller sängen, men eftersom Wesomnia även ville erbjuda en filt som var enkel att ta med mellan olika rum och miljöer utvecklades snabbt även en mindre modell som väger 5 kilo.

Det finns flera teorier till varför filtarnas funktion ökar välmåendet – en av dem är att filtens tyngd på kroppen skickar signaler till hjärnan som i sin tur frigör signalsubstansen oxytocin. Oxytocin är kroppens eget hjälpmedel mot stress och ångest och kan även minska känslor av rädsla.

När Ulrika insåg tyngdfiltens potential fanns ingenting liknande på marknaden, och resan med att produktutveckla tyngdfiltar i hållbara och högkvalitativa material tog vid.

– I en värld där vi tillbringar allt mer tid hemma blir vår omgivning och våra personliga saker allt viktigare för oss. Wesomnia skall kännas som ett välgörande verktyg och en naturlig del av inredningen. Men den ska också vara en vardaglig detalj som är vacker att titta på, säger Ulrika Dehlryd.

 

bild
Wesomnias produktion sker i Sverige och Estland – och för Ulrika Dehlryd har det varit avgörande att kunna erbjuda en högkvalitativ och hållbar produkt i alla avseenden.

– På Wesomnia tror vi starkt på att våra kunder känner den kvalitet, kärlek och engagemang som finns i varje produkt. På den grunden bygger vi vårt företag, säger Ulrika Dehlryd.

Bilder: Wesomnia