Tydlig trend – färger är det nya svarta

Färger är det nya svarta – och det gäller inte minst för taket, en yta som ofta glöms bort.

Färger är på allvar tillbaka i inredningsdesignen. De påverkar vår trivsel och kan med fördel användas mycket mer i bostäder och andra byggnader. Och det gäller inte minst för taket, en yta som ofta glöms bort, där det finns stor potential för att ersätta den traditionella vita färgen med något mer kulört. En erkänd färgexpert svarar på frågan om varför.

 

bild
Röda färger ger energi och stimulerar, medan rosa kan ha en lugnande effekt på oss.

 

Har du tänkt på hur färger påverkar din trivsel? Lägger du märke till hur de färger vi omger oss med påverkar vårt välbefinnande?

Omfattande forskning tyder på att olika färger framkallar olika reaktioner hos människor. Till exempel kan gult främja optimism och självtillit, blått underlättar koncentration och fokus, medan rött fungerar som en dubbel espressoshot och ger oss mängder med energi.

Därför är det bra att fundera ett extra varv över vilka färger vi använder i våra hem och byggnader. Det menar den erkända inredningsarkitekten och experten inom färgpsykologi Sara Garanty:

- Färger är ljus, och ljus är energi. Därför är färger energi, som påverkar allt vi gör. Färger kan få oss att slappna av, fokusera, bli piggare och så vidare, och därför känns det självklart att aktivt använda olika färger i inredningen för att främja de känslor och stämningar vi vill stödja.

Färgexpertens bästa tips

Genom att medvetet integrera färger i inredningen är det möjligt att designa utrymmen som gör en verklig skillnad för de som använder rummen. Färger kan hjälpa oss att främja produktivitet, minska stress eller förbättra vår sömn. Det finns många saker att vara uppmärksam på, säger färgexperten:

- Det första man bör överväga är vilket rum det är och vad rummet ska användas till. Är det ett rum för arbete, avkoppling eller sömn? Utifrån detta kan du välja en färgpalett som stöder den aktivitet som rummet ska bilda ramen för. Sara Garanty fortsätter:

- Medan gröna och blå nyanser till exempel kan verka avslappnande och skapa harmoni och fokus, bidrar varma färger som gult, orange och rött till energi. Dessutom är det viktigt att ha ett helhetsintryck i åtanke och överväga hur olika färger och material samspelar.

 

bild
Ljusblå färger kan hjälpa till att öka fokus och koncentration, medan gult är förknippat med glädje och positivitet.

Kommer du ihåg undertaket?

Genom att vara noggrann i valet av nyanser kan vi öka vårt välbefinnande. Det börjar många få upp ögonen för enligt Rockfon, som tillverkar akustiska undertaksskivor. De upplever att efterfrågan på färgade undertak ökar. Johan Hoffman, försäljningsdirektör på Rockfon, berättar:

- Allt fler arkitekter har börjat efterfråga färgade undertak, och därmed är det mycket som tyder på att fler vill dra nytta av de positiva effekterna av färger. Även om många människor glömmer taken i inredningen, bör de betraktas lika viktiga som väggar och golv. Takets färg kan vara avgörande för att skapa rätt atmosfär i rummet.

Oavsett om det är undertak, väggar eller andra inslag i inredningen som ska få sig en färgklick, handlar det om att våga göra ett aktivt färgval snarare än att per automatik använda den välbekanta vita färgen.

Färger som ett lifehack

Fördelen är påtaglig om du vågar använda mer färg i inredningen, betonar Sara Garanty:

- Jag är övertygad om att färger är ett av de bästa ”lifehacks” vi har. Färger är en lika viktig del av vårt dagliga liv som hälsosam mat och regelbunden motion, så varför inte låta färgerna lägga till en extra dimension i våra liv och en genomtänkt arkitektur som vi trivs med.

Av samma anledning använder färgexperten Sara Garanty själv aktivt färger i vardagen och hemma, där de stöder hennes dagliga aktiviteter. Hon avslutar:

- I mitt eget hem har jag rum i olika färger. Med olika färger runt mig kan jag omge mig med den nyans som matchar önskat humör. Om jag till exempel måste vara kreativ, omger jag mig med orange, och om jag måste koncentrera mig är det ljusblå toner jag omger mig med.

 

bild

Bilder: Sara Garanty