Vestre och Note Design Studio återanvänder – och återuppfinner – prisvinnande monter i Milano

– Vestres vision är att vara världens mest hållbara möbelföretag. Vi tror på transparens och att synliggöra våra metoder och att alltid sträva efter att minimera vårt miljöavtryck. Därför vill också synliggöra vårt dagliga engagemang för detta fullt ut även i vår utställning, säger Jan Christian Vestre, VD för Vestre. Foto: Vestre

Under 2020 års upplaga av Stockholm Furniture and Light Fair tog Vestre hem det eftertraktade priset för bästa monter. Montern och utställningen, som designades av Note Design Studio, återspeglade Vestres engagemang för hållbarhet och alla material i montern hade omsorgsfullt valts ut för att enkelt kunna återvinnas eller återanvändas. Vilket är precis vad de också kommer att göra i utställningen Mixed Habitat under Milano Design Week. 

Vestre lägger inte bara stor vikt vid olika hållbarhetsinitiativ – man strävar också alltid efter äkthet och full transparens i alla led. Att man under förra årets Stockholm Furniture and Light Fair hade byggt montern av återvinningsbara material och räknat ut klimatavtrycket för alla möbler i montern var något som imponerade på juryn. Samtliga material som användes vid skapandet av montern – som exempelvis ihåligt tegel, furuplywood, sten och dubbla polykarbonatskivor – kan både återanvändas och genererar minimalt med avfall.

 

bild
Foto: Vestre

Därför var uppdraget till Note Design Studio glasklart inför designen av utställningen till årets designvecka i Milano: återanvänd så mycket som möjligt av materialen från förra årets möbelmässa i Stockholm. 

Vestres utställning kommer innehålla följande kollektioner: Plinth av Note Design Studio, Stripes av Lars Tornøe, POP av Kristine Five Melvaer, den prisbelönta Munch kollektionen av Andreas Engesvik och Jonas Ravlo Stokke designade för det nya Munchmuseet i Oslo. Vestre kommer också presentera en förhandsvisning av det nya projektet Vestre Habitats, utvecklat och designat av René Hougaard, Arde Design Studio och Alexander Qual, Rethink Studio.

 

bild
Foto: Vestre

 

The Plus – världens grönaste möbelfabrik
Utöver att återbruket av montermaterialet på ett naturligt sätt återspeglar det cirkulära tänk och den långsiktiga hållbarhet som präglar allt Vestre gör, kommer utställningen också att visa upp Vestres senaste stora projekt och produktnyheter. Bland annat får besökarna ta del av framväxten av Vestres nya fabrik The Plus – världens mest miljövänliga möbelfabrik som byggs i Magnor i norska Innlandet. Fabriken, som har designats av den världsberömda arkitektbyrån Bjarke Ingels Group (BIG), blir Nordens första industribyggnad som uppnår den allra högsta miljöklassificeringen, BREEAM Outstanding och den kommer att bli ett globalt skyltfönster för hållbar och högeffektiv möbeltillverkning.

– Vestre ska bli världens mest hållbara möbeltillverkare, och ett viktigt steg för att uppnå detta är att bygga fabriken The Plus. Genom banbrytande teknik och skandinaviskt samarbete kan vi producera snabbare och grönare än någonsin, och på så sätt trygga vår globala konkurrenskraft, säger Vestres vd, Jan Christian Vestre.

 

bild
Foto: Vestre

Satsning på att bevara den biologiska mångfalden
En annan världsförbättrande nyhet är Vestre Habitats – Vestres bidrag för att vända den snabbt minskande biologiska mångfalden i världen. Habitats-serien utgörs av såväl fågelholkar som insektshotell och flera olika typer av möbler som stöttar naturliga nedbrytningsprocesser. Konceptet och möbeldesignen är utvecklad i samarbete med René Hougaard, designern och arkitekten bakom designstudion ARDE, och Rethink Studios designchef Alexander Qual. Alla produkter i Vestre Habitats är specialbyggda och grundade på forskning kring vad våra städers allra minsta invånare behöver för att överleva och kunna gömma sig och reproducera och få tid och utrymme att slutföra hela sin livscykel. Svampar, insekter, bakterier, skalbaggar och fåglar som häckar i håligheter. Alla är välkomna!

– Vestre Habitats är vårt svar på en nödvändig förändring och ett sätt att göra oss medvetna om behovet av ökad biologisk mångfald i våra stadsdelar och städer. Den biologiska mångfalden bygger på ekosystemfunktioner som är väsentliga för människors hälsa och välbefinnande. Växande urbanisering är ett hot mot både människors hälsa och den biologiska mångfalden, och Vestres uppdrag är att skissa på ett scenario där samexistens i hållbara levnadsmiljöer – för alla arter – är möjlig, säger Jan Christian Vestre.

Vestre Habitats har inspirerat Note Design Studio till det nya utställningskonceptet vid namn Mixed Habitat, som utmanar designen av både arkitektur och produkter för att främja den biologiska mångfalden i stadsrum. Konceptet skapar en rumslig och uppslukande upplevelse som både visar de viktigaste produkterna och kommunicerar Vestres visioner såväl som FN:s globala hållbarhetsmål. Med en uttrycksfull, men ändå enkel arkitektur skapas en dialog mellan det gamla och det nya, exteriör och interiör och – viktigast av allt – mellan människan och naturen.

bild
Foto: Vestre

 

Note Design Studio står även bakom en av årets mest uppseendeväckande produktnyheter från Vestre, i form av Plinth – en serie bord och bänkar i en flexibel design som uppmuntrar till naturliga möten i offentliga utomhusmiljöer. Under det senaste året har just utomhusmiljöer blivit viktigare än vad någon någonsin hade kunnat förutse. I städers parker möts människor från olika kulturer och bakgrunder för att umgås på sätt som de tidigare gjorde inomhus. Vestre och Note Design Studio delar visionen om att uppmuntra och möjliggöra design som är ett verktyg för positiva förändringar. Fler människor utomhus väcker liv i en stad och Plinth är uppmuntran till att gå ut och träffas mer och dela upplevelser med varandra.

bild
Foto: Vestre