Vestres Munch-kollektion tar plats på den internationella arenan

Munch-kollektionen består av bänkar och loungestolar samt cafébord med tillhörande stolar. Bild: Vestre

Vestres nya kollektion Munch, designad av Andreas Engesvik och Jonas Stokke, formgavs specifikt för det nya Edvard Munch-museet i Oslo som öppnar i slutet av oktober 2021. Där kommer stolar och bord ur Munch-kollektionen bland annat att återfinnas i museets café, medan bänkarna finns utspridda i museet för att erbjuda bekväma vilopauser. Men redan i september, under Milan Design Week, visas Munch-kollektionen för första gången för en internationell publik.

Munch-kollektionen togs fram efter att Vestre vunnit en nationell designtävling som utlystes 2017, där vinnaren gavs prestigeuppdraget att designa en kollektion för det nya Edvard Munch-museet i Oslo. Under våren 2021 utsågs kollektionen också till vinnare av DOGA-märket, ett mycket prestigefyllt norskt design och arkitekturpris.

bild
Sittmöblerna i kollektionen är uppbyggda av lager med fjädrande stålnät draperade över en enkel stålram och kan fås med eller utan formgjutna kuddar av ulltextil. Bild: Vestre

När Andreas Engesvik och Jonas Stokke formgav de första Munch-möblerna såg de en poäng i att museets besökare skulle kunna luta sig tillbaka och ta en paus i rundvandringen. Istället för att följa traditionen att göra långa smala bänkar som uppmuntrar till ganska korta sittpauser, valde formgivarna därför istället att skapa bekväma soffbänkar som inbjuder till en stunds avslappning och återhämtning.

Samtliga tre element besitter var för sig egenskaper som fulländar möblernas funktion och design: ramen hjälper genom sin vikt till att göra möblerna stabila, stålnätet formas efter kroppen för maximal ergonomi, samtidigt som det ger ett öppet intryck, och kuddarna bidrar med komfort och en varm och taktil känsla.

 

bild
Samtliga tre element besitter var för sig egenskaper som fulländar möblernas funktion och design: ramen hjälper genom sin vikt till att göra möblerna stabila, stålnätet formas efter kroppen för maximal ergonomi, samtidigt som det ger ett öppet intryck, och kuddarna bidrar med komfort och en varm och taktil känsla. Bild: Vestre