Björn Dahlströms stol Kaskad från Nola i Marimekkos jubileumsauktion

Björn Dahlström har tagit fram en unik röd version av stolen Kaskad med anledning av Marimekkos 70-årsjubileum. Foto: Jann Lipka

I samband med Marimekkos 70-årsjubileum finns det möjlighet att införskaffa sig en riktigt unik version av Björn Dahlströms stol Kaskad producerad av Nola. I september arrangerar det finska märket en jubileumsauktion tillsammans med Bukowskis.

Björn Dahlström är en av tolv formgivare som deltar med unika objekt i Marimekkos jubileumsauktion The Artists Who Shaped Us. Auktionen sker online och är en hyllning till de kreatörer som varit med och format varumärket genom åren.

Tillsammans med Marimekko presenterar Bukowskis en exklusiv samling konstverk och produkter, från vintageklänningar till designobjekt.

Nolas fåtölj Kaskad, som belönats med Swedish Design Award och Red Dot Design Award, har för sammanhanget fått en specifikt utvald kulör som är matchad till en av färgställningarna i mönstret Vågsvall som Björn Dahlström ritade åt Marimekko 2007. Stolen finns i ett enda exemplar i denna röda version.

– Både mönstret Vågsvall och stolen Kaskad bygger på ett spel med linjer. De är dessutom gjorda med samma programvara så på det sättet är de nära besläktade. Därför blev det en intressant mix att använda mönstret på kuddar till stolen – två projekt med olika uppdragsgivare, material och tekniker, från olika perioder, får mötas och bli något nytt och eget, säger Björn Dahlström.

The Artists Who Shaped Us visar textila verk, konst och möbler från några av samtidens mest framstående svenska och finska formgivare som genom tiderna samarbetat med Marimekko.

Onlineauktionen pågår mellan 10-19 september på bukowskis.com.