Ogeborg Dot och Line

”Vi är jätteglada över att Note ville utveckla handtuftningstekniken. Tack vare blandningen av olika garnlängder, garntjocklek och garnfärg är mattorna otroligt tjocka och fylliga med en härlig kvalitet i naturlig ull. Note har lyckats få fram en ostyrig och levande struktur, som känns taktil och generös. Djärvt och enkelt, på samma gång!” säger Ogeborgs ägare, Helene Ogeborg.  Bild: Ogeborg

Nu presenterar Ogeborg den handtuftade mattan Line, en exklusiv matta med linjer i ett regelbundet rutmönster, som är fortsättningen på designstudion Notes matta Dot. Mattorna är expressiva i sitt uttryck, men fungerar samtidigt som en jämn bas för den möblering de ska inrama. Tack vare handtuft i 100 % ull med en blandning av olika garnlängder i olika färger och tjocklek, ger Dot och Line ett djärvt och enkelt uttryck på samma gång. 
 
Note Design Studio har ett mångårigt samarbete med Ogeborg och har utformat mattföretagets mässmontrar på Stockholm Furniture Fair sedan 2017. Samarbetet fördjupades när Note fick i uppdrag att förnya inredningskonceptet i Ogeborgs showroom på söder i Stockholm. Inredningen stod klar till Stockholm Design Week 2021 och till detta projekt formgav designstudion även mattan Dot. Mattan, som presenterades i två färgställningar, gult och rött, lanserades internationellt i Trendgruppen Design TV 2021. Nu presenteras fortsättningen på kollektionen med mattan Line. 

bild
Foto: Ogeborg

Note Design Studio har som inredningsfilosofi att mattan i ett rum ska utgöra en visuell bas till det scenario som utspelas i rummet. Denna bas kan vara mer eller mindre detaljerad eller grafisk, men ytan ska ha ett så jämnt uttryck som möjligt. Vid formgivningen av Dot och Line undersökte Note möjligheterna med den handtuftade tekniken, då de ville skapa en matta med tjock och fyllig kvalitet i naturlig ull. Den handtuft som valdes består av 100 % ull med en blandning av olika garnlängder i olika färger och tjocklek för att ge mattorna en varierande och levande struktur. Trots mattans olika garnlängder och färger ser de på håll ut att ha en enfärgad och jämn struktur som bas. Garnet som använts är ODC Vega ull och ODC Siri tunn ull. 

 

bild
Foto: Ogeborg

 ”Eftersom mattan på håll ger ett intryck av att ha en jämn struktur ville vi addera ett mer uttrycksfullt lager. Vi skissade därför på olika grundläggande grafiska mönster, som prickar, linjer och rutor, vilket resulterade i att vi till slut valde ett oregelbundet mönster av ganska stora och färgstarka prickar till Dot och linjer i ett regelbundet rutmönster till Line. Mönstren upplevs flyta ojämnt på ytan beroende på hur garnet faller. Mattorna har ett starkt uttryck, men fungerar samtidigt som en jämn bas för den inredning som sedan placeras på den”, förklarar Sanna Wåhlin, formgivare på Note Design Studio.