Huvudstaden bjuder in till öppen Designfestival

Bild: Stockholm Creative Edition

Den 23–29 september anordnas anordnas för första gången Stockholm Creative Edition – ett evenemang som förvandlar huvudstaden till en myllrande hyllning av svensk designs styrkor och kärnvärden. Runt om i Stockholm öppnas designstudios, showrooms, och pop-ytor upp för att bjuda in allmänheten till att ta del av det bästa Sverige har att erbjuda inom design.

Svensk design har utan tvekan en stark ställning internationellt – inte minst är vi, tack vare djupa industrikunskaper och en tradition av samverkan, världsledande inom innovation, hållbarhet och lokal produktion.­ Stockholm och Sverige har ett rikt och unikt ekosystem av framgångsrika designföretag i olika storlekar och med olika inriktningar. Det är just dessa styrkor som Stockholm Creative Edition kommer att lyfta fram, genom att låta upplevelseaspekten av svensk design stå i centrum.  

 

bild
Ulrika & PhilIppe Attar Foto: Stockholm Creative Edition

– Vi vill fira och tillgängliggöra den bästa svenska designen och sätta den i rampljuset genom en ny och öppen sammankomst där såväl arkitekter och formgivare som studenter, inköpare och vanliga designentusiaster kan dela kunskap, stolthet och inspiration kring den svenska designbranschen, säger Ulrika och Philippe Attar, från design- och konceptstudion Atmosfär by Attar, som är initiativtagare till Stockholm Creative Edition. De förklarar att tanken på att anordna ett sådant här evenemang har funnits med dem länge.

Ett nav i Stockholm Creative Edition kommer att vara den egna designhubben THE SPACE på Sveavägen 6 i Sergelstan, där besökarna bland annat kan ta del av The New Locality, en utställning som utforskar vikten av – och möjligheterna med – lokal produktion. Utställningen lyfter fram lokalt hantverk och talanger, samtidigt som den också ställer högst relevanta frågor om framtida produktionsmetoder och material. Utställningen är ett samarbete mellan Beckmans Designhögskola, som visar handplockade föremål från morgondagens talanger, och Reform Design Lab som producerar 3D-printade möbler i biobaserade material. The New Locality kureras av designprofilen Hanna Nova Beatrice från The New Era Studio och Annika Berner från Beckmans och för utställningens styling står den svenska scenografen Annaleena Leino.

– Under pandemin har vi känt att det nu finns en öppning för något nytt. Det finns en större eftertänksamhet och en allt starkare trend i det lokala, allt fler överväger till exempel att ta hem sin produktion. Det gör att vi känner att nu är rätt tid för Stockholm Creative Edition.

Med Stockholm som siluett skapas en festivalliknande tillställning där människor kan flanera runt i staden och upptäcka svensk design på olika sätt och på olika platser. Under veckan som Stockholm Creative Edition pågår kommer närmare ett femtiotal av Sveriges mest framgångsrika, spännande och innovativa designaktörer slå upp dörrarna till sina lokaler för att visa upp sin design. Det kommer också att ske ett flertal visningar och lanseringar av helt nya produkter.

– Utställningen lyfter tankar om hur lokal produktion kan se ut framåt. Reform Design Lab har ägnat många år av research åt att utveckla en 3D-skrivare som effektivt kan skapa stora möbler av olika material, och har som mål att man ska kunna ”skriva ut” deras möbler lokalt där de köps, av de lokala material som finns tillgängliga. Många av studenterna på Beckmans Designhögskola funderar också över hur olika typer av lokal produktion kommer att se ut i framtiden. Att tänka lokalt är inte bakåtsträvande eller begränsande. Jag tror framtiden handlar om att tänka nytt runt det lokala, så att man även kan agera på den globala arenan. Det gäller allt från lokal förmåga och lokal energi till kvarteret där man bor, och hur vi kan få det lokala att blomstra, säger Hanna Nova Beatrice.