Högteknologiskt glas ger osynlig anslutning

Foto: Cohda Design Limited

Tänk dig en högteknologisk värld som kombinerar glasets skönhet och designmöjligheter med total frånvaro av de kablar som krävs för vår vardagsteknik – en vision som har möjliggjorts genom ett samarbete mellan NSG Group och det innovativa produktdesignbolaget Cohda.

Tack vare det elektriskt ledande NSG TEC™ glaset och Cohdas Power-Tap (P-Tap) teknologi har en helt ny värld av design- och applikationsmöjligheter funnit sin väg in på den globala marknaden.

Med en teknik som använder transparenta ledande beläggningar för att överföra ström till valfri enhet utan behov av kablar, består Power-Tap, utvecklat av Cohda, av laminerat icke-ledande och ledande glas som NSG TEC™. Anordningen gör att ström eller data kan överföras mellan de olika lagren i laminatet. Förtillverkade öppningar skapar anslutningar till de positivt och negativt laddade inre beläggningarna som ger strömförsörjning till inbyggda anordningar. De anslutna enheterna verkar sväva fritt i en optiskt klar glaspanel utan några synliga strömanslutningar.

Det är ett elektriskt ledande glas som är lämpligt för en mängd applikationer till exempel i displayer. Tack vare hög ljustransmission, hållbar beläggning och möjlighet för termisk bearbetning, är det en mångsidig produkt. Den är utmärkt för applikationer tillsammans med P-Tap.

Att ta bort behovet av ledningar erbjuder designers, arkitekter och ingenjörer oändliga och kreativa möjligheter att kunna placera strömanordningar i transparenta strukturer. Enheter som till exempel USB-uttag, induktionsladdningsytor, motorer, kameror, sensorer och displayer kan integreras skarvlöst.

Tidiga applikationer omfattar LED-upplysta montrar och hyllelement för museum och induktiva laddningsstationer i form av ”smart tables” för exklusiva butiker. Mer omfattande tillämpningar, vissa ännu oanade, kommer att sträcka sig över en mängd marknader inkl. arkitektur, säkerhet, bil, detaljhandel och belysning.