POP - frodiga gröna lungor mitt i det urbana

Bild: Vestre.

POP är en serie stadsmöbler, designade av den norska formgivaren Kristine Five Melvær. Serien består av elva olika produkter; tre typer av bänkar, ett bord, fyra planteringskärl och tre ”stadsväggar” – en helt ny produktkategori som har många spännande användningsområden.

– Utgångspunkten för serien var att skapa frodiga gröna lungor i stadsrummet. Vi människor blir fler och fler, och städerna blir allt tätare och gråare. Därför tyckte vi att det var viktigt att skapa bra mötesplatser, genom skyddade och frodiga oaser som skärmar av storstadens buller. Möblerna ska bidra till att skapa bra förhållanden för både människor och växter, säger Kristine Five Melvær.

I POP förenas natur och arkitektur, och naturinspirerade motiv tolkas i ett klassiskt industriellt språk. Konstruktionen är inspirerad av kvistar som förgrenar sig från de robusta benen till de slankare rören som håller uppe den perforerade, bladliknande plåten. Perforeringen skapar ett lövliknande skuggspel på marken. Möblerna har ett luftigt uttryck, men är samtidigt gedigna och stadiga.

– Jag gillar att kombinera mina två discipliner, industridesign och grafisk design, och har också gjort detta i mitt arbete med POP, något man kan se i de grafiska spridningarna och seriens rytmiska mönster, säger Kristine Five Melvær.

De urbana stadsväggarna är den mest uppseendeväckande produkten i POP-familjen och kan ha många olika funktioner: spaljé för klätterväxter, anslagstavla, rumsavdelare, upphängningslösning eller som flexibla element för att skapa intima utrymmen i stadsdjungeln. Väggarna finns i tre storlekar med olika håltyper och kan stå för sig själva, i grupp eller i kombination med planteringskärlen i serien. De kan också fungera som ett högre ryggstöd åt de rygglösa bänkarna och ge en större känsla av integritet. Stadsväggarnas perforerade hål är lutade i tre olika vinklar; horisontellt, diagonalt och vertikalt. Skuggorna på väggarna påminner om skuggor från träd och återspeglar seriens naturinspirerade uttryck.

– Stadsväggarna öppnar upp för många användningsområden. Till exempel på en skolgård för att skapa lek och aktivitet, eller som en trevlig miljö runt en restaurang, där de perforerade hålen i stadsväggen separerar och skapar en ”slöja”, samtidigt som de fortfarande står i kontakt med det som händer utanför. Du kan också använda en stadsvägg som ryggstöd mellan två bänkar, eller hänga upp till exempel glödlampor, menyer eller blomkrukor på dem. I kombination med planteringskärlen fungerar de som spaljéer, perforeringarna är dimensionerade så att växter kan klättra i dem, säger Kristine Five Melvær.

 

 

Bänkarna i serien finns i finns i fyra storlekar och tre varianter; med eller utan armstöd, samt utan rygg. De kan levereras förberedda för att kombineras med stadsväggarna i serien och med bevattningssystem.

Bordens design är baserad på samma inspiration som bänkarna, vilket ger ett lätt och vänligt uttryck som passar både offentliga utrymmen och hem. Förutom den praktiska aspekten av de perforerade hålen, som transporterar bort vatten från de horisontella plattorna, ger de också bordet ett dekorativt, transparent uttryck som framhäver själva konstruktionen. Även om borden utvecklats för att komplettera POP-bänkarna passar den även utmärkt tillsammans med andra möbler. Kombinationen av stålram och perforerat aluminium som bordsskiva ger möjlighet till många färgkombinationer och gör POP-borden till ett glatt och livfullt inslag i stadsmiljön.

De olika möblerna i serien kan kombineras på otaliga sätt och kan fås i många olika färgkombinationer för att passa alla projekt och inredningar. Tillverkningen av möblerna gör det möjligt att välja olika färger på den perforerade plåten och resten av produkten. Att på så sätt låta två färger ”poppa” mot varandra inspirerade också till seriens namn.