Vinnare av Cervera Hantverksstipendium 2021-Mats Svensson

Mats Svensson. Foto: Cervera

I samband med Stockholm Craft Week, tillkännager Cervera vinnaren av sitt nyinstiftade hantverksstipendium med syfte att lyfta lokala hantverkare. Årets tema är keramik och årets hantverksstipendiat är keramikern Mats Svensson, verksam i Leksand. Mats Svensson erhåller ett stipendium på 25 000 kr. 

bild
Bild: Cervera

 ”Vi ser mycket fram emot att få presentera vår juryutvalda hantverksstipendiat för Cerveras kunder. Mats Svensson har vigt hela sitt liv åt keramiken, både som formgivare och lärare. Därför är det extra roligt att kunna ge just honom en ny arena att nå ut brett med sitt unika uttryck”, säger Erika Dalle, Marknadschef, Cervera.

”Många i min ålder har tröttnat för att de har slitit med hantverket i alla år. Mitt liv har präglats väldigt mycket av att undervisa i keramik, vilket har gett mig chansen att lära mig så mycket mer av alla elever som jag haft genom åren. Att vinna det här stipendiet gör mig därför både hedrad och tacksam”, säger Cerveras hantverksstipendiat Mats Svensson.

Årets jury består av Matti Klenell, formgivare, Calle Forsberg, keramiker, Karin Sköldberg, grundare av Trendgruppen PR, samt Emma Ohlson, verksamhetschef för Cervera Vintage.

Juryns motivering:
”Det finns ett djup, en rutin och ett stort självförtroende i Mats Svenssons arbete. Han har en självklar förankring i materialet och hög hantverksmässig kvalitet i sina verk, som är både exklusiva och vardagsnära. Mats Svenssons keramik balanserar mellan det kontrollerade och det oförutsedda och är tidstypiska och tidlösa på samma gång”.

Mats Svensson
Mats Svenssons skapande präglas av nyfikenhet och ett öppet sinne inför det oväntade. Inspirationen kommer från asymmetrin inom japansk och koreansk keramik men även de mer balanserade linjerna från kinesiskt keramikuttryck. Mats arbetar mestadels med bruksgods där han använder sig av drejskiva och tryckformar för att hitta den rätta formen. Hans keramik har en slitstark och giftfri glasyr som huvudsakligen består av lera, aska och fältspat.