Claesson Koivisto Rune - Arkitekter

Skalmodell. Bild: Konstakademin

I den retrospektiva utställningen som visas i Konstakademiens salar 16 okt – 20 nov presenteras för första gången en allomfattande bild av Claesson Koivisto Runes arkitektoniska gärning.

För snart 30 år sedan grundade Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune tillsammans i Stockholm vad som blivit ett av Sveriges internationellt mest uppmärksammade arkitektkontor.

bild
Claesson Koivisto Rune Parquet Patterned Pool and Spa 2016 Foto: Åke E:son Lindman

Projekt de tagit sig an innefattar allt från byggnader till möbel- och produktdesign. En intensiv arbetstakt har genom åren förlänat över 60 utmärkelser och redan 2004 blev Claesson Koivisto Rune det första svenska kontoret att bli utvalt till den internationella avdelningen på arkitekturbiennalen i Venedig.

I utställningen som öppnar 16 oktober på Konstakademien visas ett fyrtiotal skalmodeller i varierad storlek från byggnader som ritats de senaste 27 åren tillsammans med planritningar och foton tagna av Åke E:son Lindman. Bland projekten märks till exempel Sfera Building i Kyoto, Villa Widlund på Öland, Espina de Cruz House i Uruguay, samt en rad aldrig tidigare visade projekt.

 

bild
Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune.

Boken Claesson Koivisto Rune Architects, utgiven av Birkhäuser Verlag (Basel) 2020 kommer att fungera som utställningskatalog. Den sammanfattar arkitektkontorets produktion över åren och innehåller en introduktion av Ständig sekreterare Isabella Nilsson, texter av Zoë Ryan (Art Institute of Chicago) och Kieran Long (ArkDes) samt fotografier av Åke E:son Lindman. Bokens grafiska design är gjord av Henrik Nygren.