Showroom - Rachel Scotts mattor i Malmstensbutiken

Bild: Elena Heatherwick.

Just nu, och fram till den 29 oktober, visas tolv mattor av konstnären Rachel Scott i en utställning i Malmstenbutiken på Humlegårdsgatan i Stockholm. Mattorna är gjorda för hand av garn som konstnären själv har spunnit och det är första gången de visas i Sverige.

De tolv mattorna har abstrakta mönster med raka linjer i olika nyanser av brunt, grått och svart. Ullen, som huvudsakligen hämtas från gårdar som ägs av vänner till konstnären runt om på den engelska landsbygden, färgas inte utan får behålla sin naturliga färg. Hon spinner garnet själv på en enkel spinnrock som hennes bror gjort åt henne. Därefter väver hon sina mattor vid en upprättstående vävstol – något som har liknats vid en harpist som spelar på sitt instrument.

Rachel Scott utbildade sig ursprungligen inom måleri vid the Royal College of Art i London under åren 1959-1964. Hon har också arbetat i lera och trä. När hon 1976 började väva mattor var det för att mattan i trappan i hemmet började bli utsliten. Sedan dess har hennes mattor visats otaliga gånger i utställningar framför allt i London men även utomlands. Utställningen i Malmstenbutiken är den första i Sverige.