Kaare Klints Mix Chair & Propeller Stool i jubileumsutgåva

Foto: Carl Hansen & Son

Under 2021 fyller Kaare Klints ikoniska Mix Chair och Propeller Stool 90 år – en milstolpe som Carl Hansen & Son firar genom att lansera en limiterad upplaga av fåtöljen och pallen i nya, lekfulla färger och tyger från Kvadrat/Raf Simons.

Under alla år har den minimalistiska fåtöljen och pallen enbart tillverkats i transparent behandlat massivt trä, läder och canvas. Det är alltså först nu som Carl Hansen & Son lanserar helt nya versioner av Mix Chair och Propeller Stool i livfulla lackfärger som kombinerats med Kvadrat/Raf Simons formstarka Ria-tyg i två olika nyanser. De nya versionerna släpps i en limiterad utgåva och kommer säljas fram till slutet av 2021.

bild
Foto: Carl Hansen & Son

– Både Kvadrat/Raf Simons och Kaare Klint är djupt rotade i konstvärlden och deras konstnärliga bakgrund är en gemensam nämnare. Däremot skiljer sig deras förhållningssätt till formgivning åt. Där Klint definieras av ett matematiskt och minimalistiskt synsätt, speglas Kvadrat/Raf Simons design snarare av en överdådig och lekfull vinkel. Genom att mixa dessa ytterligheter skapas magi som adderar en modern känsla till de klassiska möblerna, säger Knud Erik Hansen, VD och tredje generationens ägare av Carl Hansen & Son.

bild
Foto: Carl Hansen & Son

Kaare Klint, som ofta kallas den danska modernismens fader, formgav Mix Chair och Propeller Stool redan 1930. Han skapade Mix Chair tillsammans med sin student Edvard Kindt-Larsen, därav namnet Mix. Mix Chair har varit i produktion ända sedan dess men Propeller Stool var på den tiden alltför komplex för att tas i produktion, och ritningen blev därför liggande ända fram till 1962 då pallen äntligen började tillverkas.

bild
Foto: Carl Hansen & Son

Sedan lanseringen av Mix Chair år 1930 har den uppnått en riktig ikonstatus bland samlare. Fåtöljen har beundrats lika mycket för sin eleganta form som för sin komplexa konstruktion. Mix Chair har en serie konvexa och konkava kurvor som upprepas och speglar varandra, samtidigt som de utgör basen för ramen och armstöden. Som kontrast är de massiva träbenen fyrkantiga och det är bara bakbenen som är försiktigt vinklade för att stödja fåtöljens lätt bakåtlutade profil.

Ria-tygets färgsättning är inspirerad av pointillismen, en konstinriktning där man genom att lägga på ren färg i form av små distinkta individuella punkter eller klickar på duken skapar ett intryck av färgytor. I Rias färgställningar förekommer tre nyanser av garn som skapar en subtil textur av färgade prickar och en lekfullt skimrade effekt på den inbjudande och lite grova ytan.