Tapetfabrikens inredning förmedlar svenska tapetformgivningens historia

Inredningen präglas av skön och avslappnad elegans samt många detaljer med hantverkskänsla. Foto: Björn Lofterud

I mitten av juni i år invigdes Clarion Hotel Tapetfabriken i Sickla utanför Stockholm. Hotellets inredning har hämtat inspiration från fastighetens tidigare hyresgäst, Kåbergs Tapetfabrik. Hotellet har fått en säregen inredningsstil som ger gästerna ständiga påminnelser om platsens rika industriella arv.

Av Annika Wihlborg

Clarion Hotel Tapetfabriken består av 236 hotellrum, 4 mötesrum, bar, restaurang och gym som inryms på totalt fem våningsplan. För den arkitektoniska utformningen står White Arkitekter.

– Inredningen ska spegla Clarion Collections koncept som är ”Hygge”, vilket innebär att gästerna ska känna sig välkomna, omfamnade och att det är väldigt trevlig atmosfär. Skön och avslappnad elegans har varit några av våra ledord samt detaljer och hantverk, säger Johanna Egnell, inredningsarkitekt och partner på Arkitektbyrån Egnell Allard, som stått för inredningen av det nya hotellet.

bild
Clarion Hotel Tapetfabriken invigdes i juni 2021. Hotellet ligger på Marcusplatsen, Sicklas mest centrala plats. Foto: Björn Lofterud

 

bild
Foto: Björn Lofterud

Tavlor och fotografier påminner om fastighetens historia

Sickla var en gång i tiden Stockholmsregionens främsta textilområde. Kåbergs Tapetfabrik var ursprungligen en textilfabrik och utvecklades så småningom till en tapetfabrik. Tapetfabriken var ett företag som var snabba att tillämpa nya tillverkningsmetoder och knöt till sig formgivare som Carl Malmsten och Gunnar Asplund vann en rad internationella utmärkelser.

Hotellet är beläget på Marcusplatsen, som är den mest centrala platsen i Sickla. Runtom på hotellet finns påminnelser om platsens historia med allt ifrån fotografier till tavlor med återvunna tapeter och inte minst teglet på hotellets fasad som till stora delar kommer från den ursprungliga fabriksbyggnaden.

bild
Hela inredningskonceptet har hämtat inspiration från Kåbergs Tapetfabrik, som tidigare var hyresgäst i fastigheten. Foto: Björn Lofterud

 

bild
Sicklas rika industriella arv förmedlas via inredningen. Foto: Björn Lofterud

 

bild
Foto: Björn Lofterud

 

bild
Hotellets atmosfär är ombonad och välkomnande. Foto: Björn Lofterud