Comfort Hotel Solna - Kombinerar massiv furu med rå betong

Råa betongtak förekommer på fl era ytor i hotellet.

I juni 2021 invigdes Comfort Hotel Solna, som ligger i House of Choice, Skandinaviens första nollenergihotell. Hotellbyggnaden ligger i Arenastaden och rymmer även kontor och long-stay lägenheter. Det nya hotellet är hållbart och präglas av naturmaterial samt mycket rå betong.

Text: Annika Wihlborg Foton: Magnus Anesund

Comfort Hotel Solna består av 336 hotellrum, 88 longstay lägenheter samt tre våningsplan med publika ytor, däribland restaurang, konferensytor och lobby. Helheten har inretts av Egnell Allard. På hotellet används främst naturmaterial i såväl inredning som ytskikt, exempelvis massivt trä, sten och ull.

Det hållbara temat går i allra högsta grad igen även i inredningen med en organisk växttapet av pressade blommor, lampor som tillverkats av återvunna Petflaskor samt gardiner som tillverkats av återvunnet material.

bild
Rå betong och ljusa träslag är genomgående inslag i inredningen.

 

bild
Lobbyn ger ett hemtrevligt och välkomnande intryck.

Enkla och gedigna material

–Vi har strävat efter att i så stor utsträckning som möjligt spara den råa betongen i byggkonstruktionen. De råa betongväggarna och taken syns bland annat i hotellrummen och på de publika ytorna. Merparten av inredningen har specialritats av oss, säger Johanna Egnell, inredningsarkitekt och partner på Egnell Allard.

– Ett mer klimatsmart hotell än Comfort Hotel Solna fi nns nog inte här i Sverige. Enkla gedigna material som massiv furu och den synliga råa betongen i kontrats till mjuka material med harmonisk färgskala skapar en miljö man vill vistas i, säger Johanna Egnell.

 

bild
Enkla gedigna material i massiv furu genomsyrar materialvalen. Ljusa blåa toner på väggar och textilier.

 

bild
Den höga fastigheten har ett generöst ljusinsläpp.

bild