Smörtaxen Signe presenteras av Klong

Smörtaxen Signe, formgiven av Straight Design Studio. Foto: Klong

Klong presenterar ännu ett exklusivt och smart designobjekt för det dukade bordet. Smörtaxen Signe, formgiven av Straight Design Studio, är en modern tolkning av de små smörtaxarna som förr i tiden användes flitigt som avlastning för smörknivar.

Smörtax är en servisdel med gamla anor som traditionellt har använts för att lägga exempelvis smörknivar eller sylt- och marmeladskedar på, så att de inte kladdar ner dukar eller tallrikar. Smörtaxen har fått sitt namn av att den vanligen är avlång och har fyra ben. Det hundliknande uttrycket förstärktes dessutom ofta genom att smörtaxar gavs formen av just en liten skulpterad tax.

bild
Straight Design Studios grundare och formgivare Viktor Erlandsson har både ett stort intresse för mat och en fascination för gamla bruksföremål. Foto: Klong

– Inspirationen kommer främst från två håll, dels från min riktiga tax som så klart heter Signe, men också från min mormor som faktiskt också hette Signe i mellannamn. Mormor var en mästare i köket och smörtaxen fanns alltid med i hennes dukningar. Signe är inte bara ett praktiskt bruksföremål utan också en fin detalj både på det dukade bordet och på köksbänken, säger Viktor Erlandsson, formgivare och grundare Straight Design Studios.