Carl Hansen & son presenterar Vega Chair

VLA26 Vega Chair från Carl Hansen & son. Foto: Carl Hansen & son

Vilhelm Lauritzens lätta och stapelbara VLA26 Vega Chair från 1956 blir nu tillgänglig som en del av Carl Hansen & Søns kollektion med designklassiker. Stolen, som tidigare enbart funnits i konserthuset Vega, blir nu för första gången tillgänglig för en bredare publik. 

Den internationellt erkände arkitekten Vilhelm Lauritzen (1894–1984) var en pionjär inom dansk funktionalism och ritade flera banbrytande byggnader. Han skapade modernistiska mästerverk, genomtänkta in i minsta detalj – och det gällde allt från byggnader till möbler och dörrhandtag. Så var även fallet med konserthuset Vega som VLA26 Vega Chair designades för. Stolen, som tidigare enbart funnits i Vegas historiska konsertsalar, sätts nu i produktion hos Carl Hansen & Søn i samarbete med Vilhelm Lauritzen Architects som under 2022 firar sitt 100-årsjubileum.

bild
Vilhelm Lauritzens kompromisslösa fokus på detaljer framgår även tydligt i den stapelbara VLA26 Vega Chair som finns i en elegant mix av stål, trä och tyg eller läder.Foto: Carl Hansen & son

Vega, som under byggprocessen 1956 gick under namnet Folkets Hus, ritades ursprungligen av Vilhelm Lauritzen som en universell mötesplats för arbetarrörelsen. Men efter en omfattande restaurering gjordes den modernistiska byggnaden om till konserthus 1996. Sedan dess har Vega satt tonen för Köpenhamns kulturliv. Vilhelm Lauritzen designade allt för byggnaden med stor perfektionism – från stolar, bord, träpaneler, lister och ljuskronor till belysningsarmaturer, dörrhandtag och eluttag. För Vilhelm Lauritzen var det de små detaljerna som var avgörande för att binda samman hela byggnaden.

bild
För ett mer minimalistiskt uttryck finns stolen tillgänglig utan klädsel, vilket riktar fokus till det taktila ekträet. Stolsryggens dynamiska form ger en distinkt karaktär, och träfötterna ger benen ett elegant avslut och visar på stolens hantverksmässiga omsorg av detaljer. Foto: Carl Hansen & son

 

bild
Den omsorgsfulla klädseln ger stolen ett slankt och sofistikerat uttryck. Foto: Carl Hansen & son