Ny specialutgåva av Tapiovaaras klassiker Domus Chair

Foto: Artek

Arteks prisbelönta Domus Chair, designad av den finländska designern och inredningsarkitekten Ilmari Tapiovaara, lanseras nu i en specialutgåva med almträ. Stolen har döpts till Wooden Conversations då två olika träarter har kombinerats för att skapa en unik kombination av den finländska björken och det nordamerikanska almträet.

Originalstolen som designades år 1946 producerades i trä – det enda materialet som var tillgängligt i Finland under efterkrigstiden – och var avsedd för vardagligt bruk, främst för studentbostadskomplexet Domus Academica i Helsingfors. Genom att kombinera solitt trä med formpressat plywood skapade  Tapiovaara en stol som formade sig efter kroppen på ett nytt och behagligt sätt. Det karaktäristiska korta armstödet på Domus-stolen ger ett förvånansvärt bra stöd samtidigt som det möjliggör ett nära avstånd till ett eventuellt bord.

bild
Foto: Artek

Domus-stolarnas lätta vikt, stapelbarhet och mångsidighet bidrog till att den snabbt även fick internationell uppmärksamhet. Tack vare uppmärksamheten blev Domus Finlands första exporterade designvara efter kriget. I England benämndes den som ”Stax” och i USA som ”Finnchair” och stolen har tilldelats framstående utmärkelser som American Good Design Award samt guldmedaljen på Milan Treinnale år 1951.

Kommande ”Wooden Conversations” är en specialutgåva inspirerad av Arteks Domus Chair där björk och alm har kombinerats. Alm, som är känt för sin levande trädstruktur, har använts i sätet och ryggstödet, medan det ljusa björkträet ger sig till känna i stolens ram. Denna specialutgåva har, precis som samtliga Domus-stolar sedan 1946, producerats i Finland av skickliga hantverkare.