Svenskt Trä lanserar arkitektritade instruktioner hur du bygger ditt trädgårdskök

Foto: Svenskt trä

Nu lanserar branschorganisationen Svenskt Trä kostnadsfria instruktioner för hur du bygger ditt nya arkitektritade trädgårdskök. Skapa dig en plats i skydd för regn, sol eller vind och låt trädgårdsköket vara det upplysta uterummet sena sommarkvällar. Byggbeskrivningen för trädgårdsköket kan byggas av alla från den händiga hemmafixaren till den professionella hantverkaren, utan att söka bygglov.

– Äntligen finns trädgårdsköket i bygghandeln och på byggbeskrivningar.se. Köket är på 15 kvadratmeter, behöver inget bygglov, och skapar en härlig plats i trädgården där du kan laga mat och umgås, året om. Även den oerfarne kan bygga köket, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

Det arkitektritade trädgårdsköket är öppet i två riktningar med en utbyggd terrass utmed långsidan. Långsidan ger plats för tillhörande arbetsbänk med diskho, grillbänk, bockbord och sittbänkar. På den främre limträbalken kan en markis monteras för att skapa skydd mot sol eller tillfälligt mot regn. 

Kökets bjälklagskonstruktion är öppen mot sidorna. Bjälkar och konsoler är utformade så att byggnaden ligger nära marken och döljer grunden samtidigt som den är öppen inåt. Höjer du blicken ser du upp mot takkonstruktionen som utgör ett vackert blickfång.

– Trädgårdsköket är det senaste tillskottet i samlingen av Svenskt Träs byggbeskrivningar. Köket är en av de större konstruktionerna vi har. Svenskt Trä har skapat byggbeskrivningar sedan år 1984 med syftet att ge enkla, smarta råd och instruktioner för konsumenter. Det är pedagogiskt uppbyggda för att underlätta för den som ska starta ett byggprojekt i trä, säger Johan Fröbel.