Antikmässan hyllar pigg 100-åring

Jenny von Platen är expert på Svenskt Tenn. Foto: Stockholmsmässan

I år firar Firma Svenskt Tenn sitt 100-årsjubileum, och för att hedra detta kommer det att arrangeras en exklusiv hyllningsutställning under Antikmässan 7–10 mars, i samarbete med Jenny von Platen, en erfaren antikhandlare och expert på Svenskt Tenn.

För att hylla detta jubileum arrangerar Antikmässan en utställning på Stockholmsmässan där Jenny von Platen formger och håller föredrag om utställningsföremålen. Besökare kommer att kunna se många äldre och unika föremål, inklusive tidigt tenn från 1920- och 30-talet, ovanliga möbelmodeller och tygmönster. Estrid Ericson, grundaren av Svenskt Tenn, var en framgångsrik företagare och formgivare som inspirerades av konst och kultur från hela världen.

"Svenskt Tenn har haft en jättestor betydelse för svensk design och formgivning. Deras hundraåriga historia innehåller så mycket. Det är en hel del designhistoria såklart men även annat, som att starta och driva företag som kvinna i 1920-talets Sverige och att leva och verka under krigstid", säger Jenny von Platen, Svenskt Tenn-expert och tredje generationens antikhandlare.

Estrid Ericson samarbetade framgångsrikt med Josef Frank från 1933/1934 och tillsammans skapade de en unik stil som gav det svenska heminredningsidealet en färgstark och elegant touch.

b
Grundaren av Svenskt Tenn, Estrid Ericsson till vänster. Foto: Stockholmsmässan

På utställningen kan besökare uppleva äldre föremål från 1920- och 30-talen, inklusive tidigt tenn och ovanliga möbler, presenterade i ett historiskt sammanhang som knyter an till Svenskt Tenns historia. Det blir en unik möjlighet att utforska klassiker från det ikoniska varumärket genom hemmets olika rum.

– Vi kommer bland annat att visa ett Svenskt Tenn-sovrum med många roliga inslag. Att inreda sovrum var något som Estrid Ericson gjorde tidigt, vilket var ovanligt att göra i början av 1930-talet. Vi kommer även visa upp Estrid Ericsons egen design då hon gjorde många spännande smycken från 1940-talet och framåt. Utställningen kommer också ha ett särskilt område för Josef Frank där många av hans färgstarka mönster kommer att presenteras. Där kommer besökaren verkligen se hur bred han var i sin formgivning, säger Jenny von Platen.

b
På antikmässan, som pågår 7–10 mars, kommer besökare att få möjlighet att ta del av hyllningsutställningen. Foto: Stockholmsmässan
b
Tyget Mignon av Josef Frank Foto: Stockholmsmässan

Nationalmuseiskåpet är en betydande del av utställningen, designad av Josef Frank. Det fick sitt namn eftersom Nationalmuseum förvärvade en version 1952 under en utställning med Frank och Svenskt Tenn. Det som är speciellt utmärkande för denna möbel är att det står ”Skåp med 21 lådor” på Josef Franks möbelritning från 1938, men det har bara 19.

– Josef Frank måste ha ändrat utformningen i sista minuten. Och det säger så mycket om Josef Frank och hans exceptionella känsla för proportioner och balans. Antalet lådor och storleken på lådorna är omsorgsfullt komponerat och tillsammans bildar de ett vackert mönster. På utställningen kommer vi exempelvis även att visa ett soffbord av samma modell men i olika storlekar. Det visar på hur han också kunde utgå från en modell och variera den i storlek men fortfarande med samma fint avvägda proportioner, säger Jenny von Platen.

– Svenskt Tenns 100-årsjubileum och Estrid Ericsons gärning i en utställning är inte bara hedrande för företaget men visar också att arvet efter Estrid Ericson och Josef Frank håller så god kvalitet och är så tidlöst att intresset på andrahandsmarknaden hela tiden ökar. Med Jenny von Platens djupa kunskap och unika samlingar kommer utställningen visa och berätta en del av svensk designhistoria som kanske få känner till, säger Thommy Bindefeld, Senior Advisor på Svenskt Tenn

b
Utställningen visar föremål lånade från privatpersoner, antikhandlare och Svenskt Tenn, blandat på samma sätt som Estrid Ericson brukade göra i sina inredningar.Foto: Stockholmsmässan