Lokal förankring och internationell touch

FOJAB har tagit fram designkonceptet för Vyn. Foto: David Valldeby

Elegant och smakfullt. Lokalt förankrat med en internationell touch. Tidlöst, äkta och personligt. Så beskriver Lisa Mannheimer, inredningsarkitekten på FOJAB, visionen för restaurangen Vyn, skapad för Daniel Berlin.

Efter att ha vunnit en arkitekttävling fick arkitektföretaget i uppdrag att utveckla designkonceptet för en restaurang, hotell och matbar på en ombyggd gård på Österlen, för krögaren Daniel Berlin. De fortsatte sedan att arbeta med interiördesignen genom Lisa Mannheimer i nära samarbete med Daniel Berlin.

– Daniels vision är att skapa en plats för en helhetsupplevelse, där förstås restaurang, mat och service är i fokus, men där interiören blir en viktig del av totalupplevelsen, säger Lisa Mannheimer.

b
inredningsarkitekt Lisa Mannheimer. Foto: David Valldeby
b
I taket i den ombyggda ladan, nu loungen för restaurangen, kan man se det gamla spåntaket, delvis renoverat med nya spån. Foto: David Valldeby

Hotellet har 15 rum, inklusive två sviter, med restaurangen som rymmer upp till 30 gäster. Dessutom finns en matbar och en separat matsal för privata evenemang. Materialvalet omfattar eleganta och robusta naturmaterial såsom ek, kalksten, linne och ull, noggrant utvalda för att harmonisera med platsen och byggnadernas karaktär. Interiören är utformad för långsiktig estetik och funktionalitet med en stark betoning på hållbarhet.

De vitputsade väggarna och det breda ekgolvet ger en exklusiv och inbjudande atmosfär. Trägolvet bidrar även till att dämpa ljudet på ett naturligt sätt, vilket förbättrar akustiken.

b
Väggarna är vitputsade och golvet har breda tiljor i ek. Foto: David Valldeby

Interiören genomsyras av en varm, välkomnande och personlig atmosfär. Konsten spelar en framträdande roll, särskilt verk av konstnären Ellen Ekhs, som pryder flera av rummen. Hantverkets skicklighet är en röd tråd genom hela Vyn, där kökets matlagningsskicklighet återspeglas i snickerierna och detaljerna i inredningen. Restaurangens möbler är särskilt designade för Vyn av formgivaren Anton Björsing och tillverkade på Gärsnäs möbelfabrik, bara en kort bit från Vyn.

b
Materialen består av vackra, robusta naturmaterial så som ek, kalksten, linne och ull. Materialen är valda för att stämma med platsen och byggnadernas karaktär. Foto: David Valldeby