Klint - den danska modernismens pionjär firas med nylansering

Stolen Klint Foto: Fredericia

I år firas 100-årsjubileet av grundandet av Kaare Klints möbelskola. Skolan la grunden till det vi nu känner igen som dansk design. För att hylla den legendariske arkitekten, professorn och möbeldesignern, relanserar det familjeägda designföretaget nu stolen.

Genom att återinföra Kyrkstolen under det nya namnet Klintstolen hyllar Fredericia Klint på ett modernt sätt. Denna samtida men ändå klassiska möbel fångar in dansk designhistoria samtidigt som den hämtar inspiration från olika delar av världen. Stolens enkelhet och funktionella elegans framhävs av dess snickeri.

Arkitektens tidlösa trästol från 1936 var ursprungligen känd som Kyrkstolen eftersom den fanns och fortfarande finns i den ikoniska Grundtvigs kyrka som designades av Klints far. Klint hämtade inspiration globalt i sin strävan efter nya designidéer, och stolen påminner om amerikansk Shaker-möbler, sydeuropeiska kyrkstolar och traditionella engelska landsstolar med rundade ben.
 

b
Stolen förblir trogen Klints anda. Foto: Fredericia

 

b
Oljad ek. Foto: Fredericia
b
Klint-stolen i svart lack. Foto: Fredericia

Namnändringen till Klint-stolen betonar att dess design även passar i fler miljöer än i den kyrkliga. Det är en modern stol med en klassisk estetik som är lämplig för daglig användning både i privata hem och sociala sammanhang.

I nära samarbete med Klintfamiljen har stolen nu anpassats för att passa in i hemmiljöer. Barnbarnet och arkitekten Lars Klint välkomnar den uppdaterade stolen:

"Som familj är vi glada att skriva ett nytt kapitel i berättelsen om Kaare Klint, hans design och hans betydelse för dansk designhistoria. Personligen är jag stolt över Klint-stolen, som med sina uppdaterade proportioner har blivit precis lika lätt och elegant som jag hade tänkt mig - utan att kompromissa med Kaare Klints design på något sätt."

Klint-stolen av Kaare Klint är tillverkad av papperssnöre och FSC®-certifierad ek och finns i tre utföranden: olja, såpa och svart lack.

"Klint-stolen är en extraordinär möbel som markerade början på många trä- och korgstolar och bidrog till den globala erkännandet av dansk design. Stolen är en tydlig föregångare till Børge Mogensens design och spelade en avgörande roll för att forma det som senare skulle utvecklas till Fredericias identitet genom Mogensens samarbete med min farfar, Andreas Graversen" berättar Rasmus Graversen, CCO och tredje generationen av familjen Graversen.

b
Såpad ek och med sin sits av papperssnöre. Foto: Fredericia

 

b
Klint-stolen i svartlackad ek. Foto: Fredericia
b
År 1924 medgrundade Kaare Klint (1888-1954) Institutionen för möbeldesign vid Kungliga Danska Konstakademien. Under hela sin karriär inspirerade och påverkade han många framstående danska formgivare. Foto: Fredericia