Zen New York har tagit plats i FN-byggnaden

Stolen Zen New York. Foto: Gärsnäs

Karmstolen Zen New York har sedan i höstas installerats i FN-byggnaden i New York. Totalt 470 exemplar av stolen finns nu i ECOSOC-salen, som designades av Sven Markelius 1950. Efter 70 år togs de ursprungliga stolarna ur bruk och skrotades och ersattes med Zen New York.

Zen New York är en ny karmstol med en beprövad design, utformad för att klara av intensiv användning och enkel att renovera. Stolens formgivare, Åke Axelsson, som har över 65 års erfarenhet som möbelsnickare och inredningsarkitekt, kommenterar:

"Det handlar inte bara om att skapa en ny stol, utan även att dra nytta av tidigare erfarenheter."

Stolen bygger på Åke Axelssons tidigare design, Zen, som har testats i olika offentliga miljöer och lätt kan anpassas till nya platser.

b
Zen New York karmstol med design av Åke Axelsson. Foto: Gärsnäs

 

b
Karmstolen med rak karm och utvikt karm Foto: Gärsnäs

"Det är en viktig poäng att kunskap anpassas till nya förutsättningar", säger Åke.

Zen New York har förbättrats med en bredare sits och tjockare karmar för att passa alla kroppstyper. Grepp på karmarna gör den lätt att flytta, medan träbenen anspelar på den skandinaviska möbeltraditionen.

Stolen utvecklades i samarbete mellan Åke Axelsson och Lotta Cronsjö Gest, inredningsarkitekt på UD och Regeringskansliet, samt Gärsnäs möbelsnickare och tapetseriexperter.

b
Med snurrstativ. Foto: Gärsnäs
b
Stolen med 5-armat förkromat snurrstativ på hjul. Foto: Gärsnäs