Fritz Hansens nya Tradition

Nya Tradition. Foto: Fritz Hansen

Den 5 mars 2024 lanserade Fritz Hansen sin första kollektion av utomhusmöbler. Det är den ny modulära loungeserien Tradition designade av den danska formgivaren Povl B. Eskildsen, känd för sin grafiska enkelhet.

Med den nya utomhuskollektionen för Fritz Hansen den danska designens enkla och sofistikerade uttryck till utomhuslivet. Serien är tillverkad av utvalt, FSCTM-certifierat kärnteak. Möblerna har formats och sammanfogats för hand för att bevara sin naturliga intryck samtidigt som de får en tidlös estetik. Det hållbara materialet får med tiden en silvergrå patina.

b
Serien är tillverkat av FSCTM-certifierad kärnteak. Foto:  Fritz Hansen
b
Den nya modulära loungeserien, Tradition, är Fritz Hansen första utomhuskollektion. Foto: Fritz Hansen

Tradition består av en fåtölj, en puff och två bord, tillsammans med hörn-, änd- och mellanmoduler, vilka kan kombineras på olika sätt. Trots sin enkla design kräver varje möbel skickliga hantverkare. Både ryggstödet och armstöden har sömlösa fingerskarvar och dolda notspår längs träets ådring för extra hållbarhet och stabilitet.

– Tradition är en utveckling av traditionella pinnmöbler och anspelar tydligt på stolar från århundrades mitt. Serien tar den danska designtraditionen i beaktande och fyller en funktion, samtidigt som den har ett tilltalande utseende. Den är även influerad av vårt sätt att skapa privata utrymmen med möbler, för vila och avkoppling, säger Povl B. Eskildsen.

b
Povl B. Eskildsen. Foto: Fritz Hansen
b
Både ryggen och armstöden har sömlösa fingerskarvar, och noggrant dolda notspår på ändträets ådring. Foto: Fritz Hansen

Tradition är en mångsidig möbelserie som är perfekt anpassad för att stå utomhus och skapar en smidig övergång mellan inomhus- och utomhusmiljöer med sin design. Dess mångsidiga design kombinerar skönhet, komfort och hållbarhet med rostfria fixturer. Kuddarna är speciellt utformade för att tåla utomhusmiljön året runt och består av snabbtorkande innerkuddar av poröst skum, klädda med väder- och mögelbeständigt utomhustyg.

– Tradition-modulerna fungerar lika bra i en privat trädgård eller på en terrass som i större utomhusmiljöer på hotell och restauranger. Med Tradition skapar Fritz Hansen ett möte mellan inredning för inomhus- och utomhusmiljöer som betonas av distinkt och välgjord design av visionära formgivare, tillägger Marie- Louise Høstbo.

– Trädgårdsmöbler ställer höga krav på både design och material. De måste vara såväl hållbara som bekväma, klara av alla väderlekar och designade för att hålla länge, förklarar Eskildsen.

b
Tradition består av en fåtölj, en puff och två bord, tillsammans med hörn-, änd- och mellanmoduler, vilka kan kombineras på olika sätt.  Foto: Fritz Hansen
b
Foto: Fritz Hansen
b
Kuddarna är framtagna för att klara av att stå ute året runt. Foto: Fritz Hansen