Färgstarkt, rustikt, hållbart och återbrukat trendar 2024

Kährs oak palazzo fumo. Foto: Golvbranschen

På trendscenen för 2024 framträder en mix av klassiskt, hållbart och rustikt med inslag av färg. Mörka golv med naturlig patina och rustika detaljer syns hos flera tillverkare, tillsammans med traditionella parkett- och rutmönster, rapporterar Golvbranschen.

Parallellt med den färgstarka inredningstrenden återfinns ljusa och harmoniska plankgolv som står tidlöst och passar lika bra nu som om tio år. Influenser från modern retro och 30-talsfunkis kan skymtas i bakgrunden. Textil- och linoleumgolv erbjuder både färgglädje och hållbarhet genom sina råvaror, produktionsmetoder och långa livslängd.

Det cirkulära perspektivet genomsyrar också årets trender alltmer, med återbruk och återvinning som en integrerad del redan vid tillverkningen av golvmaterial.

b
Istället för att lägga nytt när ytor slogs ihop målade man golven i ett enhetligt mönster. Almedalsgolv. Foto: Golvbranschen
b
Almedals golv Ädeltratiljor 21 på hotell Draken. Foto: Golvbranschen
b
Mikado Dry Back Hall, Gerflor Foto: Golvbranschen
b
Tarketts Grace oak white lace plank. Foto: Golvbranschen
b
Ege Carpets SHE Colortec. Foto: Golvbranschen

 

b
Altro Walkway Nordic Lumi. Foto: Golvbranschen

Petra Lundblad, chefsdesigner på Kährs, har identifierat de centrala elementen hon tror kommer att forma våra val av inredning och golv det kommande året och sammanställt fyra distinkta trendriktningar.

"Design handlar om att vara nyfiken och uppdaterad på vad kommer härnäst, en nyfikenhet för att upptäcka och förstå behov på ett sätt som strävar efter att samtidigt bli smartare så att vi använder planetens resurser på allt klokare sätt”, säger Petra. 

Under 2024 kommer heminredning fortsätta fokusera på färg och komfort, med hemmen som vår fristad, spår Kährs. Nu kommer vi att sträva efter äkthet och hållbara material, som både berör oss känslomässigt och minskar vår påverkan på planeten. Det råa och opolerade kombineras med mysiga mörka toner för att skapa lugn. Aprikos och pasteller kommer att ge glädje och drömska interiörer, medan jordnära toner som grönt och brunt för oss närmare naturen och det äkta.

Fyra trender för 2024, enligt Kährs:

Awareness: 

Tidlösa neutrala nyanser inspirerade av organiska material för ett sofistikerat och lugnande intryck, stärkande koppling till natur och hållbarhet.

b
Kährsgolven på bilden: Ek Vapor, Earl Grey Wide, Aware Kappadokien Foto: Kährs

Utopia:

Färg och form uttrycks lekfullt genom böljande former, nostalgiska pasteller och hoppfull aprikos i färgpaletten för att visa vår identitet.

b
Kährsgolven på bilden: Ask Sandvig, Zero Sheet 5753 Aquamarine, Ek Urban Brown Plank, Ek Brownie. Foto: Kährs

Escapism:

Mörka och uttrycksfulla golvmaterial skapar komfortutrymmen med taktila material, rundade former och mustiga färgscheman för att erbjuda en flykt från vardagen.

b
Kährsgolven på bilden: Ek Nouveau Tawny, Ek Ulf, Ek Pearl Grey Plank. Foto: Kährs

Reflect:

Naturen och naturliga råmaterial är kraftfulla inspirationskällor där golvet inte bara fyller ett utrymme utan berättar en historia. Jordnära toner, grönt och lera i kombination med texturer framhäver enkelheten och hantverket i centrum.

b
Kährsgolven på bilden: Ek Frozen Hazelnut Plank, Ek Nouveau Greige, Ek Seed, LT Click Coconino. Foto: Kährs