The Swedish Wool Initiative skalar upp

Svenska får i Dalarna. Foto: Henrik Hansson

Efterfrågan på hållbara och cirkulära material växer stadigt, samtidigt som en betydande mängd svensk ull går till spillo. För att ta tillvara på detta och möta den ökande efterfrågan har 20 svenska fårägare, företag och forskare gått samman.

Målet är att omvandla den svenska ullen till en värdefull och hållbar resurs inom olika områden såsom bygg, möbler, mode, utomhusaktiviteter och heminredning. Projektet är en fortsättning av den första fasen av The Swedish Wool Initiative och drivs av Axfoundation och Dalarna Science Park.

– Vi vill skapa förutsättningar för svensk industri att enkelt få tillgång till kvalitativ och konkurrenskraftig svensk ullråvara, samtidigt som vi hittar effektiva sätt att hantera logistiken så att fårägare och fårklippare kan få ett rimligt pris för sin ull, säger Johan Sidenmark, Projektledare inom Framtidens material på Axfoundation.

Allt fler svenska företag väljer regionala, biobaserade material istället för fossila råvaror. Ull är ett sådant material, men över hälften av den svenska ullen kasseras idag. Problemet är bristande infrastruktur för insamling och svårigheter med kvalitetssäkring.

The Swedish Wool Initiative ska öka resurseffektiviteten i ullen från svenska gårdar. Det inkluderar att etablera insamlingsplatser i Dalarna, införa ett nationellt klassificeringssystem för ullen och utveckla cirkulära produkter tillsammans med ledande varumärken.

b
Svenska får klipps två gånger om året Foto: Henrik Hansson

– Genom piloten i Dalarna drar vi lärdomar om hur insamling av ull skulle kunna se ut nationellt. För att klara av att samla in större volymer i landet behöver systemet hänga samman. Effektiviteten i den svenska ullens värdekedja behöver öka så att all svensk ull kommer till användning till sitt högsta värde, säger Lina Sofia Lundin, projektledare på Dalarna Science Park.

I projektet samarbetar aktörer från hela den svenska värdekedjan för ull, från fårägare till svenska företag inom branscher som bygg, möbler, mode, outdoor och hemindredning.

– Vi samlar en bredd av aktörer som normalt konkurrerar men som nu samarbetar för att hitta gemensamma konkreta lösningar som gynnar alla. Det här är ett otroligt viktigt steg mot en hållbar och cirkulär industri, säger Johan Sidenmark, Axfoundation.

b
Ull från svenska får blir till garn på bland annat Wålstedts spinneri Foto: Henrik Hansson

Fakta om textil och svensk ull

  • Den globala efterfrågan på textil beräknas öka med 150 procent fram till 2050.
  • Cirka 1 000 ton svensk ull produceras årligen, men mer än hälften bränns eller slängs.
  • Sverige importerar ca 1 745 ton förädlad ull i form av råull, kardad ull och garn.
  • I Dalarna och norrut i landet finns ca 60 000 får som producerar ca 120 ton ull om året.
  • Svensk ull är en biobaserad och återvinningsbar resurs. Ull är naturligt antibakteriellt, temperaturreglerande, smutsavvisande och flamhärdigt. Det kan dessutom absorbera fukt upp till 30% av sin egen vikt. 

Källa: Jordbruksverket, Svenska Fåravelsförbundet, Wargön Innovation