Ledare - Natur och naturligt på alla sätt

Première Visions färgpalett inför hösten 2020 och våren 2021.
Mässans budskap var ”Save the planet”.
En härlig vårgrön miljö ur Tricia Guilds nya bok In My Way. Foto Designers Guild

På mässan Première Vision i Paris nyligen visades nya textiltrender för inredning och mode inför 2020 och 2021. I Première Visions trendpalett finns en hel del blå och gröna toner som påminner om sommarhimmel, sjöar och vårens grönska,men där finns även mossgrönt, djupare skogstoner och natthimlens mörka toner.
Känslan är att hela trenden har hämtat inspiration från en promenad i skogen, bland blad och mossa
och vidare ut på öppna landskap med ljusblå himmel, gul sol och vatten. Till detta kommer sommarängarna med röda, gula och orange blommor liksom ett vetefält med säckvävsfärgade toner. Vi ser också lite hudtoner och riktigt mörkt brunt och mörkt violett, så mörka att de nästan uppfattas
som svarta.

En del utställare visade vändbart och tvåfärgat, där tyget har en färg på ena sidan och en annan på baksidan. Många lättviktstyger i naturfiber såsom silke och även konstmaterial med böljande effekter kommer vi se en del av framöver om man får tro mässans utbud, som ju är de tyger som finns tillgängliga för framtida kollektioner. Även fuskpäls, konstläder och konstmocka fortsätter starkt. Parallellt visades även en del vanligt färgat läder och mocka med mönster. Glitter, moaréer, sammet, manchester, plysch och mjuka fluffiga texturer verkar också komma alltmer.

I det gröna spåret är eco-tänket stort och blir mer och mer viktigt i marknadsföringen, både som företeelse men även färgmässigt. Det är troligen därför hela färgskalan har ett naturlig uttryck. Vissa lanserar också återvunna textilier från petflaskor och liknande innovationer. Inspirationsbilder kan vi hitta hos Tricia Guild som i sin nya bok visar mycket liknande tankar och idéer. Även hon har ju inspirerats av naturen i sin nuvarande färgpalett. Här är mycket hav och grön natur, en hel del i italiensk Medelhavstappning. Också i vår artikel om badrum kan man njuta av dessa toner på enfärgade väggar och i några tapeter.

Annika Silver

Chefredaktör