Nomineringarna till Guldstolen 2013 klara

Foto: Sveriges Arkitekter

Nu har prisjuryn valt ut fyra bidrag till Sveriges Arkitekters Guldstolen 2013. Guldstolen ska detta år uppmärksamma en svensk möbel av hög arkitektonisk klass. De nominerade är:  Armaturen Ascent – Ascent är en innovativ armatur i litet format med fina proportioner och en väl utvecklad teknik. Den är taktil och kräver ett agerande för att förändras och skapa ett varierat, personligt val av ljussättning för varje plats. En mycket egen armatur som ändå upplevs som helt tidlös. Formgivare är Daniel Rybakken och producent Luceplan. Pendelarmaturen Hood – HOOD är en smart, rumsskapande och samtidigt ljuddämpande armatur med en stark identitet som skapar intryck. Med sin tydliga funktion och bra formspråk tillför den rummet något skulpturalt. Trots sin storlek levereras den transportvänligt i platta paket. Formgivare är Form Us With Love och Lyktan producerar.

Stolen Grace – Grace´s är en ergonomisk stol och är skön att sitta i. Den har skulpturala kvaliteter som vinner på upprepning. Av den avancerade hopsättningen framgår att formgivaren och producenten behärskar trähantverk från början till slut och arbetar bra ihop. Att stolen är stapelbar, finns i flera kulörer och är prisvärd ger ytterligare pluspoäng. Formgivare: Staffan Holm och producent: Swedese.

Och till sist golvarmaturen W126 – W126 är en lättplacerad, minimalistisk och samtidigt mycket raffinerad golvarmatur som tillför mycket i rummet. Den svävande glorians starka uttryck är en långt driven produktutveckling med avancerade tekniska lösningar som fyller flera funktioner. Formgivare: Claesson Koivisto Rune. producerar gör Wästberg.   – Armaturer och ljussättning har inte riktigt uppmärksammats tidigare år. Det har dessutom hänt mycket inom belysningsområdet. De utvalda armaturerna är innovativa samtidigt som de på olika sätt tillför rummet nya dimensioner. Stolen i sällskapet är ett gediget trähantverk anpassat till industriell produktion, skriver Guldstolens prisjury i en kommentar.  

http://www.arkitekt.se/s79055