Flerdimensionell ljusupplevelse med naturinspirerad armatur

Den danske designern Jakob Wagner har designat den nya armatur Ripls, vilken kompletterar Louis Poulsens kollektion med en flerdimensionell ljusupplevelse.

Den runda vägg- och takarmaturen ger ett behagligt ljus och har en konkav, genomskinlig front utformad som vågrörelser på en vattenyta. Vågorna bryter ljuset på fronten och gör att utseendet förändras beroende på vinkeln.

– Det är något hänförande med att betrakta ringarna som sprids på en vattenyta strax efter att ett föremål har fallit i. Vi ville fånga just det ögonblicket, och samtidigt låta de böljande, koncentriska formerna utforma ljuset som kommer från armaturen, förklarar Jakob Wagner. – Precis som ringar på en stilla vattenyta tillför ett flerdimensionellt uttryck, ger även vågformen i glaset ett flerdimensionellt utseende till ljuset, vilket gör Ripls till en ovanligt spännande och dynamisk men samtidigt lugnande ljuskälla.

– Det geniala med Wagners design är att den är superenkel men ändå ständigt förändras när du passerar den, säger Rasmus Markholt, Idea & Design Director på Louis Poulsen. – Han har lyckats skapa en design som ger en flerdimensionell upplevelse. Därmed kan en säga att armaturen är utformad på flera nivåer. Vid första anblicken och på lite avstånd är det bara en opal, rund armatur – en lysande skiva. Armaturen är totalt minimalistisk och det kan finnas 50 stycken i ett rum utan att de drar till sig särskilt mycket uppmärksamhet. Men när en närmar sig ser man hur de koncentriska vågorna fångar ljuset och skapar egna refraktioner i ständig förändring. Rör en vid ytan förvånas man av att exteriören är slät – vågorna finns inuti och skapar därmed en viss magi.

Ripls beskrivs som särskilt väl lämpad för korridorer, trapphus och entréutrymmen och allmänbelysning i små kontor och mötesrum.

www.louispoulsen.com