Klassiker får nya färger

Foto: Kasthall
Foto: Kasthall
Foto: Kasthall

I 2018 års kollektion Legacy of Tomorrow uppdaterar Kasthall sina klassiska mattor Gry och Esther utifrån Kasthalls färgskala för 2018. Här blandas milda pasteller och neutrala toner med färgstarka accenter och nyanser med inslag av koppar och brons. De båda mattorna är skapade av Kasthalls prisade formgivare Gunilla Lagerhem Ullberg, som arbetade på Kasthall i 28 år. Nu tar Kasthall Design Studio designarvet vidare och uppdaterar de två ikoniska mattorna i nya färgställningar.

Den handtuftade bouclémattan Gry, tillverkad i ull och lin, lanserades 2011 och har en yta av skurna och oskurna öglor. Den oregelbundna ytan skapades efter månader av experimenterade, där Kasthalls produktchef Mathias Andersson testade olika inställningar på Kasthalls tuftmaskin. Resultatet blev en matta med en mjukt skimrande och robust yta och ett nytt levande uttryck, som imponerade på formgivaren Gunilla Lagerhem Ullberg. Namnet Gry fick mattan efter Mathias Anderssons dotter.

Nu kompletteras Grys neutrala färgspektra med två milda pastellfärger som omedelbart drar blickarna till sig; den mintblå färgen Pale Turguise och den dovt rosa färgen Rose Mist. Inslag av lin i Gry får en extra vacker lyster i de nya nyanserna.

Den klassiska handvävda mattan Esther formgavs av Gunilla Lagerhem Ullberg år 2000 och uppdateras nu med fyra nya färger – tre pudriga gråbeigea nyanser med inslag av koppar och brons, samt en varm och färgstark orange nyans. Esther tillverkas av ett bouclégarn av ull och lin som produceras av Kasthall direkt i fabriken. Garnet tillverkas i rätt mängd till varje enskild matta som beställs.