Nationalmuseums nya restaurang i utställning på Stockholm Furniture & Light Fair

Interiör restaurangen Nationalmuseum. Foto: Pia Ulin

På Stockholm Furniture & Light Fair visas utställningen ”NM & En ny samling” som presenterar det gemensamma skapandet av Nationalmuseums nya restaurang. Utställningen gestaltar processen kring inredningen av restaurangen och framtagandet av 80 nya inredningsföremål, liksom arbetet med renoveringen av museet.

I samband med renoveringen av Nationalmuseum fick Matti Klenell, TAF Arkitekter, Carina Seth Andersson och Stina Löfgren uppdraget att skapa en ny restaurang, bar och kafé. Det resulterade i en unik satsning på samtida design: ett åttiotal nya produkter som tillverkats av cirka 20 olika producenter. Det är formgivarna själva som kurerat och gestaltat utställningen på Stockholm Furniture & Light Fair.

- I utställningen vill vi lyfta fram designprocessen och resultatet, inredningen och föremålen. Utställningens relevans på mässan förstärks av producenternas närvaro. I många fall kommer produkter som formgetts för restaurangen att lanseras hos oss i februari och därefter sättas i produktion, säger Cecilia Nyberg, projektchef Stockholm Furniture & Light Fair och Stockholm Design Week.

- Det är spännande att Nationalmuseum på det här sättet tog en aktiv del i att inte bara samla utan också skapa svensk designhistoria genom att stå bakom en kollektion framtagen av samtida formgivare och producenter som ett avtryck av hösten 2018 när museet nyöppnade. Ingenting i kollektionen är skapat exklusivt för museet. Vi vill och vet att de flesta föremål kommer nå en bredare marknad i någon form. Många kommer att lanseras i producenternas montrar på Stockholm Furniture & Light Fair och det gör det än mer spännande att i samband med detta samla kollektionen i en utställning, berättar Matti Klenell, formgivare och initiativtagare för NM & En ny samling.

I utställningen presenteras också detaljer och processer från Wingårdhs arbete med renoveringen av museet. Utställningen är producerad av Stockholm Furniture & Light Fair i samarbete med Sveriges Arkitekter och Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Stockholm Furniture & Light Fair äger rum 5-9 februari 2019 på Stockholmsmässan.