Ingalena Klenells stora verk

Det går en tråd, Ingalena Klenell, Foto Daniel Milton

Verket Det går en tråd är gjort i hyttan i Edsbjörke, Sunne, och är en lång och krävande process. Ingalena Klenell arbetar storskaligt med många mindre delar som bildar en helhet. 48 separata glasdelar utgör helheten. Klenell skär ut mindre glasdelar som bildar ett mönster och smälts sedan ihop till en del. Glasdelarna hängs upp i metalltrådar som sedan fästs i ett metallnät. Installationen bildar ett 2,70 meter högt, svävande glasträd. Verket Det går en tråd är specifikt tillverkat för av staden Stockholm.

Filosofi, litteratur och natur är viktiga källor till inspiration för Klenell. Varje verk har en unik historia, ibland fler historier beroende på kontext. Ett gevär kan både skada och beskydda, en blomma kan vara vacker och en livsfarlig drog, en säck med guld kan användas både till Gott och Ont. Motsatserna är det som gör livet spännande och gränserna mellan de sköna och de farliga är de som inspirerar Klenell.

Klenell introducerades för glaset redan på 70-talet då hon gick en termin i Orrefors på glasskolan. Tidigare hade hon arbetat med både textil och keramik men glaset förförde henne och familjen flyttade till Småland och Klenell fortsatte studierna inom glasblåsning. Inte långt därefter öppnade Ingalena och Ragnar deras egna studio i Edsbjörke där de fortfarande är aktiva.

”Vi är oerhört glada att vi fått möjligheten att medverka till att detta unika verk av Ingalena Klenell införlivats i Nationalmusei Samlingar. Klenells teknik att arbeta med många spröda delar väcker tankar kring människans och naturens utsatthet”, säger Ann Westin, Ordförande i Bengt Julins Fond.

Klenell har haft utställningar runt om i världen, samt undervisat på de mest framstående glas skolorna. Klenell finns representerad på många ledande institutioner såsom Museum of Glass Tacoma W, USA, Museo del Vidrio Bogota, Colombia och nu med nytt förvärv till Nationalmuseum, Stockholm, genom en donation av Bengt Julins Fond inom Nationalmusei Vänner.

Text till verket, Det går en tråd

Du befinner dig i en skog. Och om denna skog är ett liv. Och detta liv är ett samtal.

Och detta samtal är av glas. Och glaset är en text. Och texten är helig. Och det heliga är en myt. Och myten är verklig. Och verkligheten är ett rum. Och du står i detta rum. Och tänker på en skog, och på floden som heter Fryken, och du hör någon sjunga? Och vad är det du ser? Om du blundar? Tråden genom tid, genom landskap, över isen, till rummet med mormor, till vävstolen, virknålen, stickorna, fingrarna, mönstret som träder fram och samtalet som är tyst som en text av glas. Och hur ska allt detta forslas? Hur ska det förvaras? I ett skåp? – Sara Mannheimer

Fakta

Verk: Det går en tråd av Ingalena Klenell

Gåva från Bengt Julins Fond inom Nationalmusei Vänner
Utställning: Angeldust januari-mars 2019
Teknisk beskrivning: Ugnsformat glas i flera lager och metalltråd. Verket består av 46 enskilda delar som monteras i ett mönster och bildar trädet, delarna fästs i metalltråd från ett nät. Verket är gjort speciellt till Stockholm, staden.
Edsbjörke studio, Sunne.
Mått ca H 270 x B 170 x D 60 cm