Hotel Åby hämtar sin inredningsinspiration från ett klassiskt tivoli

Bildkälla: HKC Hotels
Bildkälla: HKC Hotels
Bildkälla: HKC Hotels
Bildkälla: HKC Hotels
Bildkälla: HKC Hotels
Bildkälla: HKC Hotels
Bildkälla: HKC Hotels
Bildkälla: HKC Hotels

I Mölndal utanför Göteborg invigdes i mitten av april Åby Hotel i en byggnad med 223 hotellrum fördelat på sexton våningsplan. Såväl design som inredning är tivoliinspirerad. Den tivoliinspirerade designen och inredningen ska hotellet förstärka känslan av förväntningar, puls och spännande upplevelser.

Det nya hotellet, som blir en del av Best Western Hotels & Resorts, ligger i anslutning till Åbytravet och den nya Åbymässan. För Lina Östlundh, som arbetar med design och inredning på HKC Hotels, var den ursprungliga tanken att skapa ett hotell som fokuserar på upplevelser och skiljer sig från traditionella mässhotell.

–När jag och mina syskon besökte hotellet för första gången bestämde vi oss för inredningskonceptet som kretsar kring tivolitemat. Jag besökte flera tivolin för att hämta inspiration, jag hittade exempelvis flera olika färgelement och grafiska mönster som fanns i många tivolimiljöer. Jag har ritat många av möblerna från grunden och har använt mig mycket av rösa och grönt i inredningen. Gult förekommer i form av accentfärg på exempelvis bordsfötter, garderobsben och på skrivbord, säger Lina Östlundh, som är filmscenograf samt delägare i HKC Hotels, som driver hotellet.

Hotell med tydlig identitet

Ett återkommande inslag i inredningen är ett polkagrismönster i vitt och grönt samt svart och vitt samt ett harlekininspirerat mönster i flera olika färger. Lina Östlundh anlitade även en illustratör som skapade lekfulla tivoliinspirerade illustrationer på väggarna och i form av olika skyltar som visar gästen rätt på hotellet.

–Mässhotell är ofta ganska strama och strikta, de saknar en tydlig identitet. På Åby Hotell ville vi återskapa en slags Las Vegas känsla som sprider glädje. Gensvaret från gästerna har varit övervägande mycket positivt, säger Lina Östlundh.

 

Lekfullt och färgglatt tivolitema

Ambitionen var att hitta ett tydligt inredningstema, en röd tråd som man skulle kunna följa i hela hotellet. Många hotellgäster kommer förmodligen att besöka ett evenemang på Åby Arena, därför kändes det självklart att spinna vidare på upplevelsetemat när inredningen skapades. Resultatet blev alltså ett hotell med tivoli som inspiration.