Hem i nytt samarbete med Bertjan Pot

The Incredible House of Cards av Bertjan Pot för Hem. (Foto: Peter Guenzel)
Foto: Peter Guenzel

Under London Design Festival kommer det Stockholmsbaserade designmärket Hem att ta över Redchurch Room i Shoreditch för att lansera The Incredible House of Cards, en elegant korthusskulptur skapad av den holländska designern Bertjan Pot. The Incredible House of Cards är Hems andra produkt i en ny accessoarkollektion kurerad av magasinet Modern Design Review.

Bertjan Pot, som är känd för sin både lekfulla och nyckfulla design, fick i uppdrag att skapa ett föremål som var urtypen för idén om en ”dekorativ accessoar”. I likhet med de övriga delarna i denna växande kollektion, har tonvikten legat på skapandet av ett uttrycksfullt objekt, som är karakteristiskt för designerns etos och arbetssätt. The Incredible House of Cards är en modulär skulptur med en enkel monteringsmetod. När korthuset väl monteras skapar det en optisk illusion som leker med uppfattningen av färg, beroende på betraktarens position. The Incredible House of Cards är tillverkat av Colorplan-papper från G.F Smith – Storbritanniens främsta papperstillverkare – vilket ligger i linje med Hems mål att alltid använda de bästa tillgängliga materialen.

- Det klassiska korthuset har varit ett återkommande motiv under hela min karriär; jag har byggt och använt dem som dekorativa element i utställningar, som en grafisk ikon applicerad på klistermärken och en gång skapade jag till och med en hatt av ett korthus. När jag blev tillfrågad att tänka på en dekorativ accessoar för det här projektet vandrade mina tankar direkt till korthus. Precis som nästan alla dekorativa accessoarer är korthus vackra att se på och förundras av, samtidigt som de inte behöver ha någon essentiell betydelse. Mitt verk Incredible House of Cards för Hem är en fusionsversion; ett lättmonterbart kit som gör det möjligt att själv skapa en lekfull, dekorativ accessoar, berättar Bertjan Pot.

Korthusets struktur är ett ikoniskt rekreationsobjekt som har skapats i århundraden. Bertjan Pots nya skapelse återspeglar hans lekfulla förhållningssätt till design och ger liv till ett motiv som han ofta använder i sitt arbete.

- Bertjan Pot är ett drömsamarbete för oss. Jag har följt hans karriär länge och älskar hans absoluta gehör för färger. Han är en av sin generations mest kreativa och originella designers, och hans kreativitet är ostoppbar; han motiveras av nyfikenhet och av uppskattning för material, hantverk och tillverkning. Vi är otroligt exalterade över att kunna lansera detta lekfulla nytillskott till vår kollektion av dekorativa accessoarer,” säger Hems grundare och VD Petrus Palmér.

 

The Incredible House of Cards är den senaste produkten sprungen ur det pågående samarbetet mellan Hem och Modern Design Review. Laura Houseley, chefredaktör för Modern Design Review, ansvarar för att introducera Hem för kreativa oberoende designtalanger, och ger dem möjlighet att skapa unika verk som återspeglar respektive formgivares arbete och samtidigt adresserar grundtanken om dekorativa accessoarer.

- Denna andra produkt från vårt samarbete med Hem är ett väldigt lekfullt och karaktäristiskt objekt och i det avseendet är det en utan tvekan en återspegling av dess designer. Bertjan Pots verk är några av det mest uttrycksfulla, befriande och eftertraktade som finns, och det har varit ett nöje att få honom att tillämpa sitt unika arbetssätt för att skapa en dekorativ accessoar för oss, säger Laura Houseley, grundare av Modern Design Review.

Under Milan Design Week lanserades Superscene, som -kollektionen; Ett stort landskap av keramisk regnbåge, moln och blommor av den Londonbaserade konstnären John Booth och keramiker Ian McIntyre som har gått samman under namnet Supergroup. Den limiterade kollektionen finns nu att köpa online via www.hem.com och kommer också att visas under London Design Festival, tillsammans med Hems senaste och kommande möbelnyheter designade av Max Lamb och LucidiPevere.

The Incredible House of Cards kommer att stå i centrum för ”Hem at Play” – en uppslukande installation med 100 signerade produkter i begränsad upplaga. Hem kommer att vara ett omistligt stopp längs Shoreditchs designtriangel mellan 17-22 september. Hem tar inte bara över hela 28 Redchurch Street, utan utsmyckar också den främre fasaden med en storskalig väggmålning som återspeglar den lekfulla interiören.

 

Om Bertjan Pot
Bertjan Pots arbete visar en fascination för tekniker, strukturer, mönster och färger. Den Rotterdamsbaserade designerns produkter överlappar gränsen mellan arbete och lek; ”Aldrig i arbete, aldrig inte i arbete” är ett av Pots ordspråk. Som en följd av detta utforskar hans objekt parametrarna för vardagsmaterial, ofta konstruerar Pot dem för hand i sin ateljé – som exempelvis Pots senaste Magic Marker-mattor för Moooi, hans Melting Beads-skulpturer eller några av hans många vävda verk, inte minst hans berömda Mask-serie. De flesta av hans experiment startar ganska impulsivt och drivs av nyfikenhet. Därifrån tar sig Pot an utmaningar tillsammans med tillverkare, för att utforska möjligheter och flytta fram gränserna för modern design.