Nytt liv till bordsglädjen

Foto: By Wirth
Foto: By Wirth

Det har by Wirth gjort med sin nya Cutting Board-serie med tre flexibla skär- och serveringsbrädor, som var och en har unika och funktionella detaljer.

Utgångspunkten ver massivt ekträ från skogar som är hållbart odlade - tumstjockt och med en lätt oljebehandling, som framhäver ekträets vackra ådring och ger ett visst skydd mot fläckar. Skärbrädornas kanter är snedsågade i 45 graders vinkel. Det är en design som ger serien en snygg och annorlunda framtoning, som påminner om arkitekters sätt att rita i perspektiv. Kantens vinkel gör att brädorna kan läggas tätt ihop så att du enkelt kan flytta över exempelvis finhackade kryddörter från en skärbräda till en annan. Det är också lätt att få grepp om skärbrädan och lyfta den från bordet.

I köket och på matbordet
De tre olika skärbrädorna har olika storlek - och olika funktion. Den största har ett generöst format för att klara alla klassiska uppgifter, inklusive att skära upp julankan och fläsksteken. Skåran längs kanterna och fördjupningen på ena sidan förhindrar att saft och kladd rinner ut på köksbordet.

Skärbrädan i mellanstorlek är kvadratisk och har en lätt fördjupning i mitten, som har en praktisk dubbelfunktion: Använd den till exempel för att hacka lösa råvaror som kryddörter och nötter, eller som tapastallrik för servering direkt på bordet - gärna tillsammans med den stora skärbrädan.

Den minsta är som gjord för att skapa en perfekt uppläggning av söndagslunchen och har precis plats för en avokadosmörgås och en liten fördjupning för ett löskokt ägg - eller använd den som serveringsbräda med plats för fingersalt.