500 meter duk och 1350 servetter på festernas fest

Foto: Klässbols
Foto: Klässbols

Den 10 december är det dags igen för en av världens mest uppmärksammade tillställningar- Nobelfesten. Över tusen gäster från hela världen är inbjudna och får under kvällen avnjuta en middag av finaste slag vid vackert dukade bord. För 29:e året i rad är Klässbols Linneväveri i alla högsta grad representerade. Detta genom 500 meter duk i ädlaste linne och 1350 generösa servetter. Dessutom finns Dick Johansson från Klässbols Linneväveri på plats för 29:e året i rad för att följa produkterna hela vägen tills dukningen är färdig och festen kan inledas.

Klässbols Linneväveri fortsätter väva åt Nobelfestligheterna

1991 lanserades resultatet av ett unikt samarbete mellan några av Sveriges skickligaste formgivare och kvalitetsmedvetna tillverkare. Idémakarna bakom projektet var konsthistorikern Åke Livstedt och arkitekt Magnus Silfverhielm. På uppdrag av Nobelstiftelsen utarbetades ett förslag till förnyelse kring såväl den ceremoniella inramningen som själva festbanketten, inför firandet av Nobelprisets 90-årsjubileum 1991. Målet var att samarbeta med svenska varumärken vars produktion bedrevs i Sverige. Beslutet fattades att skapa helt nya delar för det dukade bordet och Orrefors, Rörstrand, Gense samt Klässbols Linneväveri fick uppdraget inom sina respektive områden och Gunnar Cyrén, Karin Björquist och Ingrid Dessau fick ansvaret för formgivningen. Uppdraget fortsätter och idag är det enbart Klässbols Linneväveri som har kvar hela sin produktion i Sverige och tillverkar på samma sätt som vid projektets sjösättning 1991.

 

Vacker inramning och Nobelvikning med plats för kuvertbrödet

Servetterna är generösa och har Nobelemblemet invävt i ena hörnet. Vid dukning placeras servetten på assietten och genom den speciella Nobelvikningen, kan brödet placeras i den för att hållas varm till middagen.
Det var ett tidskrävande jobb att väva de 1350 servetterna. Ett arbete som pågick i ett år. En unik del i projektet var att dukarna skulle vävas med naturellt, oblekt och obehandlat lin. Detta dels ur miljöperspektiv, men även gör att den oblekta duken skulle fungera som en scen till glas, porslin, bestick och blomsterarrangemang.
Varje år efter avslutad Nobelfest, kommer dukar och servetter åter till Klässbol för att tvättas och manglas inför nästa års festligheter.