Klarröd hyllning

Som designland har Danmark ett stort arkiv med ikoniska mönster att luta sig tillbaka på – men när det kommer till klassikerna är det svårt att nå upp till Omaggio. Den karakteristiska Kähler-vasen med de strin- genta, handmålade ränderna såg dagens ljus 2008 i kreativt samarbete med designduon Stilleben och är idag en designikon och samtidigt ett generationsporträtt. Med sitt ikoniska formspråk och skiftande nyan- ser hyllar Omaggio både det historiska hantverket och modets färgtrender och sätter nu nya klarröda rän- der på tre av seriens mest populära storlekar.

När Ditte Reckweg och Jelena Schou Nordentoft – mer kända som designduon Stilleben – 2008 designade Omaggio ville de skapa en modern hyllning till Kählers världsberömda konstkeramik. Idag är Omaggio, som betyder ”hyllning” på italienska, synonymt med den moderna danska designvasen, och samtidigt har Omag- gio blivit en signaturdesign i Kählers kollektion. Den enkla och ultradekorativa vasen vänder sig till blomentu- siaster, designälskare och modefans, och med sina grova penseldrag och mjuka former inger den en stark visuell känsla där färgerna kan varieras utan att ändra vasens identitet. Detta gäller även i höst när Omaggio, som en sann design-kameleont, introducerar klarröda ränder i linje med tidens trend och i samarbete med just Stilleben, där den stringenta formen möter de handmålade grafiska ränderna.

Konstnärssamarbete och röd megatrend

Som dansk keramikpionjär har Kähler en lång och stolt tradition av att arbeta med de bästa konstnärerna av sin tid. Ett DNA som fortsättningsvis kännetecknar varumärket och som 180 år efter grundandet helt naturligt har lett Kähler tillbaka till Stillebens universum definierad av Omaggios nya färgval. Här pekar Ditte Reckweg och Jelena Schou Nordentoft på den röda färgen som en megatrend i moderna interiörer, där den omfamnar nyanser från bordeaux till korall. Färgvalet i höstens Omaggio-nyhet har fallit på klarrött, som med en under- ton av orange ger en intensitet i det minimalistiska vita porslinet, och gör vasen till ett sensuellt statement i inredningen både med och utan blommor.

Som i resten av Omaggio-kollektionen som idag omfamnar ett helt inredningsuniversum av fat, skålar, ljus- stakar och vaser i många format, är hantverket 100 % i fokus i höstens klarröda vasnyhet. De karakteristiska ränderna är målade för hand och ger därmed varje Omaggio-vas en unik prägel, samtidigt som penselns rö- relser träder fram i den vita glasyren och kan förnimmas vid beröring med fingrarna.