Nya material & ytbeläggningar gör entré i våra badrum

Foto: Villeroy & Boch
Foto: Villeroy & Boch
Foto: Villeroy & Boch

De två nya materialen TitanCeram och TitanGlaze gör det möjligt att designa och tillverka produkter till badrummet med exakta former, extremt tunna sidor och skarpa kanter, allt med en modern finish.

Man skulle kunna tro att det är enkelt att tillverka en toalett eller ett handfat i porslin – det är ju trots allt bara en blandning av lera och andra naturmaterial, som bränns på hög temperatur under lång tid. Men det är få företag i världen som lyckats bemästra den processen, för det är inte så enkelt som man kan tro, och även om man har flera hundra års erfarenhet av just tillverkning av sanitetsporslin kan man inte luta sig tillbaka. Det vet man hos Villeroy & Boch, som nyligen lanserade ett nytt unikt material – TitanCeram som är ett resultat av företagets drygt 270 års erfarenhet av just keramiktillverkning. Tack vare en speciell framställningsprocess och en kombination av lera, kvarts, fältspat och titanoxid får formgivarna nu helt nya möjligheter att designa exklusiva badrumsprodukter.

Det nya materialet har resulterat i flera nya handfat i serierna Antheus och Memento, som med sin tunna och eleganta design ger badrummet ett modernt uttryck med stil och personlighet.

Betong på framfart

Villeroy & Bochs serie Memento är en bästsäljare världen över, men kraven och förväntningarna från konsumenterna förändras hela tiden. Innan man lanserade det senaste tillskottet i Mementoserien valde man att snegla på de senaste material- och inredningstrenderna. Det resulterade i Memento 'Concrete' - ett nytt, trendigt, betongliknande ytmaterial som framhäver det råa, lite industriella uttrycket som passar så bra ihop med den nordiska inredningsstilen.

Tack vare TitanCeram har formgivarna hos Villeroy & Boch kunnat ta fram de minimalistiska Memento-handfaten i en extra tunn och stram design i storlekarna 50 och 60 cm. Det som är speciellt med TitanCeram är materialets ovanligt höga stabilitet och styrka, som gör att det går att tillverka betydligt tunnare handfat än det går med vanligt sanitetsporslin. "Betonghandfaten" från Villeroy & Boch tillverkas individuellt och varje handfat har därför sitt eget, unika uttryck.

TitanGlaze, den nya glasyren

En annan stark trend just nu inom möbel- och köksdesign, men även för bilar, är den matta finishen. Det har Villeroy & Boch tagit fasta på med nya TitanGlaze, en matt yta som ger porslinet ett modernt uttryck och som samtidigt gör produkterna mer hållbara. Den första färgen med den nya TitanGlaze-glasyren är Stone White som ger den vita keramiken en sammetslen, matt yta. Den nya glasyren från Villeroy & Boch är ett resultat av nästan 300 års erfarenhet, kontinuerlig utveckling och förbättring av keramiska material och deras egenskaper. 

 

Med TitanGlaze finns det nu en ytbehandling som gör sanitetsporslin extra motståndskraftigt mot repor och slag. En av de viktigaste ingredienserna i glasyren är det extremt rena, kristalliknande ämnet aluminiumoxid som ger en mycket tålig, vacker och matt yta. Kombinerat med den nya färgen Stone White har Villeroy & Boch åstadkommit en matt och sammetslen yta som ger ett mjukt och elegant intryck – helt i linje med tidens trend. 

TitanGlaze kan fås på handfat i serierna Artis, Memento 2.0, Finion, Antheus, Octagon, Venticello samt diskbänken Silhuet. Porslin i färgen Stone White matchar perfekt utvalda badkar i samma nyans från Villeroy & Boch.